Suriname nog steeds niet aantrekkelijk genoeg voor toeristen

Suriname wordt onvoldoende gepromoot in het buitenland om toeristen aan te trekken. Maar, is het land wel aantrekkelijk genoeg voor buitenlandse toeristen? Afgaande op hetgeen diverse Assembleeleden afgelopen donderdagmiddag ter berde brachten tijdens de behandeling van de Toerismewet in de Nationale Assemblee is dat niet het geval. Er klonk heel wat kritiek op het toerismebeleid, als er al gesproken kan worden van beleid.

Feitelijk is er absoluut geen sprake van toerismebeleid, terwijl het land zoveel te bieden heeft. Maar, welke buitenlandse toerist wil nu naar een land, dat in de wereld bekend staat als het groenste land van de wereld, maar dat in realiteit vies en vuil is – zo kan geconstateerd worden na een korte wandeling door het centrum van Paramaribo -, dat kleinschalige illegale goudzoekers een beschermd natuurgebied laat vernietigen, dat nauwelijks voldoende hotelaccommodaties heeft, een land bedolven onder vuilniszakken en onder overal gedumpte etensbakjes, petflessen en plastic zakjes.

Wil je als land toeristen aantrekken, dan zul je als regering serieus werk moeten maken van een schoon milieu, een schone omgeving, adequate overnachtingsmogelijkheden, openbare schone toiletten langs hoofdwegen en goede en veilige beschermde natuurgebieden. Op dit moment zou je eigenlijk geen enkele toerist het Brownsberg Natuurpark moeten laten bezoeken. Het park, dat het habitat is van alle apensoorten die het land rijk is, honderden vlindersoorten, vele vogelsoorten en reptielen, is echter deels uitgehold, kaalgekapt – vernietigd – door porknokkers, illegale goudzoekers. Het is een schande voor het land.

Zorg dat het land aantrekkelijk wordt voor toeristen en zorg vervolgens voor mooie, ‘gelikte’ commercials van en over het land. Toon in mooie beelden hoe schitterend Suriname feitelijk is, toon wat het land aan schoonheid te bieden heeft, laat potentiële toeristen in beeld en geluid kennismaken met de de natuur, de keuken, de culturen, de verscheidenheid aan mensen. Zorg ook voor een speciale ‘gelikte’ website waar bezoekers alle relevante toeristische informatie kunnen vinden en video’s en foto’s van al het moois dat Suriname te bieden heeft.

Het is overigens echt niet positief voor het land wanneer wordt beweerd, dat iemand als ‘Bigi Boy’ Suriname in de wereld op de kaart zet nadat hij voor een zoveelste keer een tegenstander tegen ‘de mat’ heeft geslagen en gebeukt. Dat is zeker niet een positieve vredelievende wijze om Suriname wereldwijd even in kleine mediaberichtjes op de kaart te zetten, laat staan om toeristen aan te trekken. 

Het is de schoonheid van het land, dat het land op de wereldkaart moet zetten. De regering zal fors moeten gaan investeren in de algehele uitstraling van het land. Zorg voor een permanent schoon Paramaribo, met schone straten, vuilnistonnen die op tijd worden geleegd, een fontein die netjes en schoon wordt gehouden en zorg ook voor het weer aantrekkelijk maken van natuurgebieden als Brownsberg Natuurpark. Investeer ook eens structureel in wegen- en bermenonderhoud en voor een goed geolied openbaar vervoer systeem.

Kortom, voor een zoveelste keer in het parlement debatteren over toerisme en een Toerismewet is leuk en aardig, maar het is een al vele jaren durende herhaling van zetten. Het wordt tijd voor concreet uitgevoerd beleid. Het wordt tijd dat de regering gaat inzien hoe belangrijk toerisme is voor het land als een bron van inkomsten van enige importantie. Er moet een einde komen aan de tijd van pappen en nathouden en oeverloze discussies in ‘s lands vergaderzaal. Maak en zorg voor een schoon Suriname.

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!