De wortel van moreel verval

Onze samenleving is ziek. Het lijdt aan moreel verval. De symptomen openbaren zich in allerlei vormen. Mensen hebben jarenlang bewust en onbewust aan beïnvloeding bloot gestaan. Gelukkig is de besmettingsbron bekend dus kan het kwaad bij de wortel worden aangepakt. 

Niemand wordt als dief of moordenaar of drugsdealer geboren. Men wordt zo gemaakt. Een opgroeiend kind heeft de neiging om zich te spiegelen aan volwassenen en hoogstaande figuren en precies daar zit de wortel van het moreel verval. Dit land heeft in het verleden integere leiders gekend die het krachtigste leiderschap instrument hebben gehanteerd, namelijk het geven van een goed voorbeeld

Echter de laatste jaren grepen mannen die het leiderschap niet waardig waren, naar de macht. Gedreven door hebzucht, eigenbelang en de zucht naar macht, wisten ze gewetenloos naar de top door te stoten. When greed is there nobody is worried about their conscience or soul. 

Dit amoreel gedrag van topfiguren werd het wandelend voorbeeld voor velen en de gevolgen worden steeds zichtbaarder in onze samenleving. 

-Er werd en wordt geregeld met geld gestrooid en mensen hebben zich laten degraderen tot op handen en voeten rondkruipende dieren. Ze raakten hun zelfrespect kwijt.

Deze mensen staan er geen ogenblik bij stil dat het geld ook netjes overhandigd kan worden of dat er een cheque voor een goed doel kan worden uitgeschreven.                                                     

– De jeugd leerde dat geregeld worden en gebruik maken van kruiwagens de snelste en gemakkelijkste manier waren om het snelle geld in handen te krijgen. Studeren en eigen inzet waren er niet meer bij. Het gevoel van eigenwaarde verdween.                                                             – Een vp die het mensonwaardige gedrag van zijn bodyguard verdedigt in plaats van af te straffen, toonde geen respect voor een medemens

– Wanneer een bevolking in crisis en armoede is gedompeld, kan het de criminele en onethische kant opgaan. Velen kozen voor allerlei vormen van beroving. Zelfredzaamheid werd een vies woord. 

– Een president eiste direct na zijn inauguratie, de vrijlating van zijn zoon die vastzat voor de handel in wapens. Daarmee gaf hij aan dat hij wet en recht aan zijn laars lapte. De vrijgelaten zoon werd notabene als toezichthouder op wapendepot geplaatst. De kat werd dus op het spek gebonden. De gevaarlijkste wapens belandden op straat en worden nu gebruikt om roofovervallen te plegen.                                      

De gewelddadige crimineel was geboren.                                                         

– Er wordt met granaten en raketten naar de rechtbank gegooid om rechters bang te maken en te intimideren. Maffiagedrag in Suriname was ondenkbaar maar is nu een feit.

– Een parlementariër die zegt zich in te zetten voor het gezin, laat publiekelijk zien hoe ze haar kind leert om geen verantwoordelijkheid te nemen voor zijn wandaden. De boodschap die hiermee aan de samenleving wordt afgegeven is: ”Je hoeft je wangedrag niet te corrigeren en geen verantwoordelijkheid te nemen. Normloos gedrag wordt gevoed.

Al deze symptomen en nog veel meer geven aan dat het moreel weg is, dat   waarden en normen zijn verdwenen.                                                                                                                                   

Door in de media allerlei maatregelen aan te kondigen, zal het moreel gedrag niet worden hersteld. Het eigen aandeel in dit verval moet eerst worden erkend.                                                   Een ware leider schreeuwt zijn besluit niet via de media, maar zorgt er met zijn gedrag voor dat mensen zijn goede voorbeeld volgen. Great leaders don’t tell you what to do, they show you how good is done.                                        

Zulk machogedrag laat zien dat er geen inzicht is in het eigen gedrag, men wil de wortel van het probleem niet erkennen en ook niet echt zoeken naar een oplossing. Macht zonder moraliteit leidt tot misbruik en vrijheid zonder moraliteit leidt tot corrupt gedrag. Action without vision is only passing time. But vision with action can bring a change.                                        

Wie echt een verbetering wilt, moet bij zichzelf beginnen. Steek je hand in eigen boezem en geef toe dat je enorme fouten en blunders hebt gemaakt en dat je niet deugt als voorbeeldfiguur. Als je echt van je land en volk houdt, doe je een stap terug en geef je een integer persoon de kans om het volk te leiden. Nog mooier is als je in die tussentijd werkt aan corrigerend gedrag bij jezelf.                                                                        

Je kan de criminelen de oorlog verklaren, maar beter is om je verantwoordelijkheid te nemen en eerst de strijd met jezelf aan te gaan. Wars are not won by fighting battles; wars are won by choosing battles.

De genezing van onze zieke samenleving ligt niet in handen van een leider of van beloofde maatregelen. Die verandering hebben we in onze eigen handen. Laten we nooit vergeten dat we één natie onder god zijn, want als we dat vergeten, zullen we een natie zijn die ten onder gaat. 

“The downfall of every civilization comes not from the moral corruption of the common man, but rather from the moral complacency of common men in high places.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!