Ordening goudsector noodzakelijk voor tegengaan witwassen en terrorismefinanciering

De ordening van de kleinschalige goudsector is ook noodzakelijk voor het tegengaan van witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Dit is één van de belangrijke aanbevelingen van de Caribbean Action Task Force (CATF) die Suriname dit jaar, uiterlijk november, moet implementeren. Dit blijkt uit woorden van president Chandrikapersad Santokhi woensdag tijdens een belegde persconferentie. 

De ordening van de goudsector moet volgens de president dit jaar tot zichtbare resultaten leiden, “anders hebben wij in november tijdens de eerstvolgende evaluatie door de Financial Action Task Force (CATF) een groot probleem”, aldus de president. Deze kwestie is woensdag tijdens de vergadering van de regeringsraad besproken. Hierna zou er toppolitiek overleg plaatsvinden tussen de politieke partners binnen de regering.

Positief, maar schiet nog tekort

Tijdens de  55e plenaire vergadering van de CATF op de Cayman Islands van 27 november tot 1 december vorig jaar, is Suriname “positief” beoordeeld met betrekking tot het “in place” brengen en implementeren van wettelijke maatregelen om witwaspraktijken tegen te gaan. Tegen deze achtergrond moet de goedkeuring door de Nationale Assemblee van de wet anti-money laundering en terrorismefinanciering bezien worden. De behandeling van de wet Casinowezen en de wet Hazardspelen zijn in een vergevorderd stadium. 

Echter schiet het land nog tekort op het gebied van het tegengaan van terrorismefinanciering. Hiervoor krijgt Suriname nog 16 maanden de tijd om niet alleen de nodige maatregelen in “place” te brengen, maar die in de praktijk ook effectief te implementeren. Een van de maatregelen is volgens president Santokhi de ordening van de goudsector. Die moet dit jaar uiterlijk november tot zichtbare resultaten leiden.

“Black-” en “Greylisting voorkomen

De positieve beoordeling van de Mutual Evaluation Report (MER) tijdens de 55e plenaire vergadering van het CATF heeft in elk geval erin geresulteerd. dat Suriname buiten de gevarenzone van “greylisting” en “blacklisting” is gebleven. Dat zou voor Suriname funeste gevolgen hebben voor het internationaal financieel verkeer. De vrees was dat Suriname tijdens de evaluatie het er niet goed af zou komen.

Sedert het aantreden van de huidige regering wordt er gesproken over ordening van de kleinschalige goudsector, maar tot nu toe is niet veel daarvan terecht gekomen. Uit de woorden van Santokhi kan worden geconcludeerd, dat het nu wel menens is. De monitoring en evaluatie van de door Suriname alsnog te nemen “follow-up” maatregelen ter bestrijding van terrorismefinanciering gebeurt nu op een hoger en strenger niveau, namelijk vanuit de internationale Financial Action Task Force (FATF), ondersteund door haar internationale “review group” als werkarm.

Momenteel is de goudsector een van de belangrijkste sectoren waar de Surinaamse overheid haar inkomsten vandaan haalt. De bijdrage van de goudsector in de BBP in 2021 bedroeg 8,5%. Het aandeel van de groot goudmijnbouw in de totale goudproductie bedraagt circa 58% tegenover 42% van de kleinschalige mijnbouw. Voor 2022 was de totale goudproductie geprojecteerd op 39.000 kilogram. De goudexporten werden geprojekteerd op circa 32.000 kilo. De wereldmarkt goudprijs ligt momenteel gunstig, rond de US$ 1.775 per troy ounce.

SS

error: Kopiëren mag niet!