DNA-lid Debie (VHP): “Gebrek aan publieke toiletten fnuikend voor ontwikkeling toerisme”

Tijdens de debatten in Nationale Assemblee over de Toerismewet en de Wet Suriname Toerisme Autoriteit donderdag hebben bijna alle sprekers gewezen op het belang van de aanwezigheid van de meest elementaire randvoorwaarden om de toerisme industrie tot ontwikkeling te brengen. Een zo’n basis randvoorwaarde is de aanwezigheid van openbare toiletten, als onderdeel van de infrastructuur van de toerisme industrie.

Het Assembleelid Radjendre Debie (VHP/Saramacca) wees in zijn spreekbeurt tijdens de debatten erop, dat het bij infrastructuur van de toerisme industrie om meer gaat dan het geld dat wereldwijd in de sector omgaat. Volgens hem moet eerst in de meest elementaire zaken worden voorzien wil men toeristen uit rijkere landen aantrekken. 

Toeristen komen in het land en consumeren voedsel en drank, die weer afgescheiden moeten worden. Pratend over de wegstrekking Zanderij-Paramaribo vise versa zei hij dat er nergens goed onderhouden publieke of openbare toiletten te vinden zijn waar toeristen of de lokale bezoekers gebruik van kunnen maken. Volgens de parlementariër beoordeelt de bezoekende toerist het land hierop als eerste. Langs de route Paramaribo-Atjoni, die belangrijk is voor eco-toerisme, zijn er nergens goede, naar internationale standaarden, onderhouden toiletten te vinden. En als er toch één is, dan is die door het vele gebruik vies en smerig zonder stromend water. Hetzelfde geldt voor de route Paramaribo-Nickerie en Paramaribo-Albina.

Debie vraagt zich af waar toeristen hun sanitaire behoeften moeten doen. “In het bos? En in de binnenstad dan?”, stelde Debie de retorische vraag. Volgens de parlementariër praten wij in dit land te veel met dure woorden over ontwikkeling. Hij vraagt zich ook af welke toeristen zo’n land willen aandoen, waar er gebrek is aan de meest elementaire voorzieningen voor bezoekers.

Goede wil nodig

Het gebrek aan publieke sanitaire voorzieningen zou volgens hem gemakkelijk opgelost kunnen worden met een stukje goede wil van de verantwoordelijken in deze sector, te beginnen bij de overheid. Als oplossing gaf Debie aan, dat de ministeries van Transport, Communicatie en Toerisme en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie de oliemaatschappijen bij elkaar zouden kunnen roepen om deze situatie met hun te bespreken. Alle pompstationhouders zouden zover gekregen moeten worden om bij de servicestations op de strategische wegen voor toerisme toiletten te bouwen. Voor het gebruik moet dan betaald worden om de onderhoudskosten terug te verdienen. Overal in de wereld, vooral  in Europa, is dit de oplossing voor een sanitaire stop. 

“De overheid zou hierbij in kunnen komen om arbeidskrachten af te staan voor het onderhoud. Dit zou dan per district georganiseerd kunnen worden. Overal en vooral op de commissariaten zit overtollig personeel. We hoeven ook hier het wiel niet uit te vinden. Ook de bermen en trottoirs in het binnenstad zijn slecht onderhouden; met grote plassen als het regent en het blijft ook dagen zo. Toeristen schrijven dit niet graag terug naar huis”, aldus het Assembleelid Debie.

SS

error: Kopiëren mag niet!