50.000 hectare uitgegeven concessie China Zhong Hen Tai wordt ingetrokken

De in 2004 uitgegeven concessie van 50.000 hectare in het Patamacca gebied aan China Zhong Heng Tai voor de teelt van oliepalm zal worden ingetrokken. Het gebied zal een andere bestemming krijgen. Zo deelde  president Chandrikapersad Santokhi woensdag mee op een persconferentie. Deze kwestie stond woensdag op de agenda van de vergadering van de regeringsraad. 

De president zegt dat gebleken is, dat China Zhong Heng Tai in de afgelopen jaren geen investeringen heeft gepleegd gericht op het doel waarvoor de concessie is uitgegeven. Daarmee handelt het Chinees bedrijf tegen de indertijd goedgekeurde investeringsplannen. De uitgegeven concessie met bijbehorende investeringsplannen zijn destijds  door de Nationale Assemblee bij wet goedgekeurd. Intrekking van de concessie zal dus ook weer via het parlement moeten gebeuren. 

President Santokhi zegt dat binnenkort vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij een Steering Commitee  zal worden ingesteld bijgestaan door deskundigen, die de opdracht krijgt om de regering juridisch en technisch te adviseren met betrekking tot de intrekking van de concessie. De ontwerpwet voor de intrekking van de concessie zal vervolgens aan de Nationale Assemblee worden aangeboden.

Indiase FFF

Over de recent hernieuwd getoonde investeringsinteresse van het Indiase oliepalmbedrijf Foot, Fats & Fertilizer Oilpalm (FFF, 3F Oil Palm), zegt Santokhi dat met het bedrijf tijdens zijn bezoek aan India is afgesproken, dat ze het volledig dossier met alle bijhorende correspondentie aan de Surinaamse regering zal doen toekomen. Het Indiase oliepalmbedrijf probeert sedert 2008 voet aan de grond te krijgen in Suriname voor het opzetten van een geïntegreerde palmolie industrie. Tijdens een bespreking met president Santokhi recentelijk tijdens diens bezoek aan India, heeft FFF blijk gegeven van haar teleurstelling, doch heeft tegelijk aangegeven nog steeds geïnteresseerd te zijn om in Suriname te investeren. Het gebied dat FFF zou worden toegewezen voor het opzetten van een palmolieindustrie ligt in het Apoera gebied. Het zou gaan om een gebied van ruim 50.000 hectare. De uitgifte van de concessie dient bij wet plaats te vinden na goedkeuring door de Nationale Assemblee. 

Met de investeringsplannen van FFF zou een bedrag van US$ 250 miljoen gemoeid zijn. President Santokhi zei woensdag, dat de regering de zaak van FFF serieus zal bekijken, opdat het geen gemiste kans wordt voor Suriname.

SS

error: Kopiëren mag niet!