“Ik vind het leuk om huisdieren te hebben, maar je moet ze wel aandacht geven”

“Een huisdier nu hebben kost ook veel geld”, zeggen enkele personen als ze door de redactie van Dagblad Suriname gevraagd worden of ze huisdieren hebben en zo ja, welke. Maar, er zijn ook ouders die zeggen, dat hun kinderen wel huisdieren hebben, maar dat in de praktijk het de ouders zijn die de dieren aandacht geven.

“Kinderen hebben tegenwoordig meer tijd voor een telefoon. Ren huisdier voeden en naar de dierenarts brengen kost veel geld en ook de spullen om het dier te onderhouden”, zegt een ouder. Maar, niet een ieder denkt er zo over.

Een paar kinderen geven tijdens een gesprek aan, dat huisdieren hebben  heel leuk is. Lisette, die zeven jaar is, zegt dat zij vaak helpt met het verzorgen van haar dieren. “Ik hou van dieren en hou mij ook bezig met ze” Zij heeft twee honden, een aap, drie konijnen en een vogel. “Die vogel is van mijn vader, die andere dieren zijn van mij. Mijn moeder helpt mij als ik de dieren moet baden en eten geven. Het is leuk om de dieren te hebben” zegt Lisette.

“Die honden beschermen mij vaak, maar ik zie dat Mella, mijn ene hond, heel ziek is. Mijn moeder heeft gezegd dat de arts veel kost. Ook moeten mama en papa veel betalen voor hun voeding. Papa zei, dat hij al SRD 3.000 heeft uit gegevn aan Mella en dat zij nog niet beter is. Mijn moeder probeert op haar manier Mella beter te maken. Mella heeft een grote wond aan haar poot en mam maakt die nu zelf twee keer per dag schoon. Mella is heel sterk, daarom geven wij niet op en ik help mijn moeder vaak met het schoonmaken van zijn wond. Ik heb daardoor heel wat geleerd.” Lisette geeft aan, dat wanneer iemand dieren heeft zij meer kennis opbouwen en bewust worden van dingen.

“Je weet meer en je leert op zo een manier op tijd je taken te doen. Als je niet wil dat je dieren dood gaat, dan moet je ze aandacht geven, liefde en een goede zorg en dat doe ik dagelijks. Ik speel vaak huisje met mijn aap Loe. Hij houdt van vruchten en soms ook lekkere dingen die wij eten, maar mijn moeder heeft gezegd dat hij niet alles mag eten. Het is echt leuk met mijn dieren. Ik wil nog een schildpad hebben, maar mama zei dat ik nog even moet wachten”, zegt Lisette. 

Carel zegt, dat hij van honden houdt. “Ik heb drie honden. Zij zijn wel gevaarlijk, maar beschermen mij.” Zijn vader brengt de honden vaak naar de dierenarts. “Mijn vader houdt ook van honden. Ik speel vaak met ze, maar papa wil niet dat ik met alle honden speel. Wanneer er kleintjes zijn, dan verkoopt papa die. Ik vind het wel erg, maar papa zegt dat het ons helpt om te overleven”, zegt Carel.

“Maar mijn drie honden blijven bij mij. Ik had er vijf maar twee zijn gestorven toen het lockdown was en dat maakte mij zo verdrietig. Andere dieren kan ik er niet bij hebben, want anders gaan mijn honden die doden. Maar, ik hoop dat ik nog een hond erbij krijg. zodat ik niet maar met een, maar met twee kan spelen.”

TM 

error: Kopiëren mag niet!