Veel honden spoorloos door vuurwerk

Veel dierenliefhebbers hebben er eerder al op gewezen, dat dieren en vuurwerk niet samen gaan. Opvallend is dat een behoorlijk aantal dieren door het vuurwerk in paniek hun bekende omgeving hebben verlaten en zijn verdwaald. Op social media doen verschillende personen oproepen aan hondeneigenaren om hun verdwaalde dieren op te komen halen. Omgekeerd vragen ook eigenaren van de dieren of iemand weet waar hun hond is. 

Zo lezen wij de volgende oproep “In de war van al het vuurwerk van gisteravond is onze hond weggelopen van huis, omgeving Verlengde Gemenelandsweg in de buurt van restaurant Sarinah. Graag jullie hulp. Spikey, heet hij (zie foto).  Hij is nu al wat groter dan op de foto”. aldus de eigenaresse van Spikey. Het toeval wil, dat er geen recente foto van Spikey is, omdat het geheugen op de telefoon in verband met oud op nieuw is opgeschoond, laat Jules weten. Spikey heeft een opvallend bruin witte kop. 

Terwijl de eigenaren van Spikey niet weten waar hun hond is, heeft de Henk Abrahamsstichting een andere foto van een bruine hond op de Facebook-pagina geplaatst waar een vinder juist op zoek is naar de eigenaar. Deze tekst luidt als volgt: “Ben jij jouw hond kwijt? In de nacht van 31 december op 1 januari is deze mooie hond weggelopen van huis, vanwege vuurwerk overlast. Hij heeft een halsband om. Wie is de eigenaar? Omgeving Blauwgrond/Geyersvlijt [Kerstenproject]. Kom je hem halen?”, vraagt deze persoon die het dier ondertussen ook verzorgt.

Dure tijd

De realiteit is dat er tientallen honden zijn gevlucht voor vuurwerk. Cynthia Ashruf van de Henk Abrahamsstichting merkt op niet over de middelen te beschikken om te helpen zoeken naar weggelopen honden. “Zeker niet in deze dure tijd voor benzine”, laat ze weten. “We kunnen de dieren wel even opvangen, maar we delen de berichten momenteel.”  Ashruf adviseert, dat mensen vooral kunnen opletten of er plotseling een vreemde hond in de buurt rondhangt.

Verwondingen

Ander opvallend nieuws over dieren en vuurwerk is dat er bij het dierenasiel geen meldingen zijn gedaan van verwonde dieren door vuurwerk. Een dierenarts van Dierenpoli Zifaith laat weten geen incidenten met dieren te hebben gehad. “Het was vrij rustig, geen slachtoffers van dieren door vuurwerk”, reageert de arts. Deze arts wijt dit aan het feit dat mensen wat bewuster worden en betere maatregelen treffen. Een daarvan is door het toedienen van kalmeringsmiddelen, de andere is dat eigenaren de dieren steeds vaker binnen houden. Toch merkt ook deze dierenarts op, dat er een aantal dieren is vermist. De onfortuinlijke eigenaren hopen hun viervoeters weer gauw thuis te hebben.  

RB

error: Kopiëren mag niet!