Minister Raghoebarsing ziet moeilijke tijd tegemoet

Onlangs is Stanley Raghoebarsing benoemd als minister van Financiën en Planning. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Suriname dat er een lang vacuüm was voor het zoeken en benoemen van een persoon op een ministerie. De laatste keer dat deze functie zolang vacant is geweest was na minister Wijnerman, wat 40 dagen heeft geduurd.

Nu duurde het langer dan 40 dagen. Hiermee schrijft de regering Santokhi-Brunswijk een nieuw record, dat zij niet binnen korte tijd de juiste persoon kond vinden. Dit zal aan diverse zaken gelegen hebben, zoals dat mensen niet geïnteresseerd zijn om een ambtelijke positie te bekleden, daar zij meer verdienen in de particuliere sector of de juiste deskundige persoon was lastig te vinden.

Ook niet uitgesloten kan worden, dat men niet wenst deel te nemen in een falende regering die geen eigen ideologie heeft.

Het is inmiddels zover en de nieuwe minister gaat een grote uitdaging aan. Echter is hij niet zo nieuw als men denkt. Hij is reeds twee keer minister geweest tijdens de Nieuw Front-periode namens de VHP. 

Ex-minister Armand Achaibersing moest om bepaalde persoonlijke redenen bedanken.

Echter, we moeten niet uit het oog verliezen dat er onder deze persoon met medeweten van minister Albert Ramdin heel veel schandalen zijn geweest die men heeft weten te verdampen en of verbloemen.

We kennen namelijk de schandalen van het Deense HPSG, een maatschappij die meer dan 2 miljard zou investeren in een project dat een hoax bleek te zijn en niet van de grond kwam. Gezegd werd dat de regering goed onderzoek had gedaan, maar dat was dus niet het geval.  

Daar er een overeenkomst is, moet nu gekeken worden wat het vervolg zal zijn, een boete voor de staat? 

Ook bij Surfin was het de bedoeling dat men middelen zou generen buiten het gezichtsveld van de coalitie partij ABOP. Hoewel men nu Surfin via de rechter heeft ontbonden, ontslaat dat het Openbaar Ministerie nog niet om een onderzoek in stellen. 

Ook via een Italiaanse oplichting zou de staat 7 miljard US dollar gaan lenen. Ook hiervoor moet onderzoek komen naar onze eigen mensen, die nog steeds durven te zeggen dat het goed komt, terwijl het volk dagelijks “bloed”

Oppenheimer nog niet afgehandeld

Overigens hebben we gezien dat Oppenheimer niet afgehandeld is. Voorlopig is die op een stand still, waarbij de rente wel toeneemt en dus ook de schuld bij Oppenheimer toeneemt. Naarmate je niet tot een juiste schikking bij deze organisatie komt, loopt deze schuld op tot ver in de miljoenen.

Al bij al heeft de ex-minister van Financiën en Planning niet veel achtergelaten. Wat wel gezegd kan worden is, dat hij een lege kas en een wanordelijke situatie had overgenomen en die fase, naar herstel, moest hij wel overbruggen.

Ook hebben we gezien- dat hij hals over kop een IMF deal is gaan sluiten en nu blijkt dat deze niet voldoet aan de eisen van het draagvermogen van die samenleving. Je kan dus zeggen dat Achaibersing een soft landing heeft gehad in plaats van een hard landing, te weten de druk was mogelijk te zwaar en daardoor ging hij eruit.

Maar, bij al deze zaken is de hoogst verantwoordelijke de president en zijn elitaire deskundigen en die gaan niets doen zonder de baas

Een aantal is met de staart tussen de benen eruit na een serie van mislukte “oplichtings” pogingen. Eruit, omdat men denkt uit beeld, dan vergeet men wel. Ze hebben het mis, immers sinds de komst van internet vergeet niemand  meer.

Raghoebarsing is een bekende

De nieuwe minister Raghoebarsing heeft wel die ambtelijke ervaring doordat hij minister is geweest van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  waarbij hij de boeren zwaar had beledigd.

In 2006 vroegen de boeren zijn aftreden als minister van LVV. Daar hij als minister had gezegd, dat hij het geklaag van de boeren in Nickerie zat was.

Deze groep houdt helemaal niet van hem en dat heeft hem geschaad in zijn naam en reputatie. Ook was hij in een strijd met de minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking en kon indertijd niet door een deur met Ricardo van Ravenswaay. Uiteindelijk heeft hij een niet al te slechte staat van verdiensten gehad. Dus had de partij hem geparkeerd als president-commissaris van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, en nu heeft de partij VHP hem voorgedragen als minister van Financiën. Hij staat nu voor een grote uitdaging. Hij moet er namelijk voor zorgen, dat de koers weer stabiel wordt,  dat het IMF programma anders wordt opgesteld.

Werken aan op hol geslagen koers

Een van de grootste problemen is om uit de ontwrichting te komen van het IMF en deze op andere gedachten te krijgen rond het huidige programma. Toen deze regering dit programma presenteerde zei ze, dat het een eigen Surinaams programma is, dus de regering kan het IMF niet de schuld geven dat zij het programma door onze keel heeft gedrukt. De op hol geslagen koers heeft verschillende oorzaken die je niet met woorden zal kunnen bedwingen, maar met daden  en vertrouwen.

Het laatste is drastisch aan het afnemen, omdat het volk dag verder verarmt. 

We weten dat die koers is gesprongen door die termijndeposito waarmee de CBvS ruim 2000 miljoen aan gratis geld van de burger heeft weggegeven aan financiële instituten, onder de noemer van het IMF programma.

Maar, een ieder weet dat dit een lariekoek verhaal is.

Ook heeft de regering USD 150 miljoen rond de periode van mei omgezet in Surinaamse dollars (SRD) dus USD 150 miljoen van het ministerie heeft verkocht aan de CBvS waarvoor ze SRD’s heeft gehad waarmee ze aannemers hebben betaald. Die miljoenen zijn ook op de markt gekomen, wat een indirecte vorm van geldschepping  op de markt is en ervoor heeft gezorgd, dat die SRD in waarde is gedaald. Die prijs betalen we nu met een koers van SRD 31. Feit is, als je niets verdient als land ga je niets kunnen doen.

Onze verdiencapaciteit is nog steeds na 40 jaar te laag.

Gaat het Raghoebarsing lukken of wordt het weer een mission impossible?

Winston F.C.

error: Kopiëren mag niet!