BBGO heeft geen betrokkenheid bij eenmalige SRD 1.000 uitkering aan AOV’ers

De Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft geen enkele betrokkenheid bij de voorgenomen eenmalige uitkering van SRD 1.000 aan seniorenburgers die slechts afhankelijk zijn van een AOV-uitkering.

Vorige week heeft minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) laten weten, dat de regeringsraad daartoe heeft besloten, en dat men nu druk doende is om de uitbetaling deze maand of mogelijk volgende maand te doen plaats vinden. 

BBGO-voorzitter Renate Wouden zegt desgevraagd, dat haar organisatie overstelpt wordt door mensen die zich willen registreren om in aanmerking te komen voor de eenmalige uitkering. Wouden zegt niet bekend te zijn met hoe en waar men zich kan opgeven. De BBGO is op geen enkele wijze betrokken bij dit project van de regering. Van de kant van het ministerie van SoZaVo is er vooralsnog geen bekendmaking uitgegaan over hoe en waar men zich kan registreren. 

Sedert de mededeling van de SoZaVo-minister over de eenmalige uitkering van SRD 1.000 vragen vele seniorenburgers zich af hoe en waar zij zich kunnen registreren. In deze zeer moeilijke financieel-economisch tijd kijken velen uit naar een extra financiële tegemoetkoming. Het ware beter geweest als gelijk duidelijkheid was gegeven over de registratie.

BBGO eerder benaderd

Renate Wouden zegt dat haar organisatie eerder begin dit jaar wel benaderd is door de regering c.q. het ministerie van Financiën om de registratie te doen van personen die het slechts moeten doen met een AOV-uitkering. De BBGO heeft op grond van dat verzoek toen de nodige voorbereidingen getroffen. Haar netwerk en infrastructuur werden in stelling gebracht en er werden zelfs initiële werkafspraken gemaakt met enkele districtscommissarissen. De zaak zou landelijk worden aangepakt. Het zou toen gaan om een uitkering gedurende zes maanden, met ingang van juni dit jaar. Er zou voor dit project een bedrag van SRD 50 miljoen zijn gereserveerd door de regering. Door politieke onenigheid binnen de regering over het inzetten van BBGO is later door de regering besloten om niet meer met de organisatie in zee te gaan. 

De BBGO had wel al voorbereidingskosten gemaakt waarvoor ze nog vergoed moet worden. Wouden zegt dat de opzet toen zo was, dat personen die het slechts moeten doen met een AOV-uitkering gedurende zes maanden SRD 1.000 zouden ontvangen. Zij die een pensioenuitkering hebben van SRD 750 zouden SRD 250 ontvangen, en de groep die een pensioen heeft van SRD 500 zou SRD 500 ontvangen. Men zou zich landelijk kunnen registreren in alle districten. In samenspraak van de districtscommissariaten zouden daartoe locaties worden aangewezen. Personen zouden bij de registratie ook moeten aantonen dat ze slechts van een AOV-uitkering van SRD 1.250 leven. Indien ze een pensioenuitkering hebben niet hoger dan SRD 750 of SRD 500 moesten ze dat met stukken kunnen aantonen.

Hoe het ministerie van SoZaVo de nu aangekondigde eenmalige uitkering van SRD 1.000 zal verrichten is niet bekend, evenzo de controle bij de uitbetaling.

SS

error: Kopiëren mag niet!