Meneer de verdachte

In de samenleving wordt uitgegaan van: “Vertrouwen van de burger en de samenleving in de rechtspraak is noodzakelijk voor de instandhouding van de rechtsstaat. Dit vertrouwen hangt samen met het gezag dat de rechter in de samenleving heeft.”

Het rechterlijk ambt

“De rechter is verantwoordelijk voor het uitdragen van hoge gedragsnormen. Gelijkwaardige behandeling door de rechter van allen die voor hem/haar verschijnen is essentieel voor een behoorlijke vervulling van het rechterlijk ambt en een voorwaarde voor een eerlijk proces.”

Magistratelijk

Een toehoorder vertelt: “De persoon met de roepnaam Stroka, beschuldigt van een halsmisdrijf moest zich in de beklaagdenbank tegenover Kantonrechter mr. Maitrie Kuldip Singh verantwoorden. Hij werd magistratelijk met ‘meneer’ aangesproken. De Officier van Justitie, de griffier, de deurwaarder, de advocaat, vervolgingsambtenaren, kortom, alle procesdeelnemers werden respectvol benaderd.”

Beleefdheid en tact

“Bij de uitvoering van de rechterlijke werkzaamheden behandelde de rechter alle betrokkenen op deze wijze. De Officier van Justitie, de advocaat, de deurwaarder, namen als het om de beklaagde ging het woord ‘meneer’ niet in de mond. Zij hielden het tijdens de zitting bij verdachte of beklaagde. Hun bejegening jegens de persoon in de beklaagdenbank, was minder vormelijk. De ondertoon had iets stempeldrukkends.”

Kenmerken

“De toehoorder nam de belevenis mee naar een gespreksgroep. Samengevat hield de discussie in: De ene rechter is de andere niet. Elk mens heeft van geboorte af eigen karaktereigenschappen die ontwikkeld, bijgeschaafd en verfijnd kunnen worden.”

Volgens de normen

“Van de rechter wordt verwacht dat hij/zij een professionele houding aanneemt, dat procespartijen met respect bejegend worden en er overeenkomstig de normen wordt gecommuniceerd.”

Het rechterlijk ambt

“Iemand wordt niet van de een of andere dag rechter, daar gaat studie, opleiding en praktijkervaring aan vooraf. Vakbekwaamheid en toewijding zijn noodzakelijke voorwaarden voor de vervulling van het rechterlijk ambt.”

Bevrijding 

“Verdachten die voor de rechter moeten verschijnen kijken uit naar de dag waarop het proces aanvangt. De gerechtelijke behandeling verlost hen als het ware van de onzekerheid waarin zij verkeren. Met de uitspraak komen zij te weten waar zij aan toe zijn. Zij worden daarmee ook bevrijd van de behandeling die zij van de opsporingsambtenaren krijgen.”

De sterke arm

“Het komt voor, dat de politie zijn boekje te buiten gaat. De wijze van communiceren van de politie met burgers kan veel en veel beter. Zelfs bij kleine overtredingen wordt ruw gehandeld en onbeschaafde taal gebruikt. Er wordt voor alles en nog wat met de sterke arm opgetreden. Mishandelen, schelden, vloeken, beledigen, kleineren, mishandelen discrimineren en wat dies meer zij komt te vaak voor.”

HD

error: Kopiëren mag niet!