De Blankofficier is cultureel erfgoed van Suriname

Regisseur Hans van Hechten uit Nederland is momenteel in Suriname voor zijn zelfgeschreven theaterstuk, De Blankofficier. Vrijdagavond werd het stuk voor het eerst opgevoerd in het NAKS Cultureel Centrum. Het theaterspektakel is tot stand gekomen door een samenwerking tussen NAKS en Stichting Vlechtwerk. Vijf jaar terug was van Hechten al van plan om een theaterstuk in elkaar te zetten maar dit ging niet door. Toch raakte hij erg geïnspireerd, vanwege zijn contact met de voorzitter van NAKS, Siegmien Staphorst, en door zijn bezoek aan het Suriname museum.

Winkels

Enorme posters en plaatjes in het museum spraken tot de verbeelding van de regisseur. In het bijzonder de plaatjes waarop een ‘Blankofficier’ was afgebeeld hadden de bijzondere aandacht van regisseur Van Hechten. Het verhaal omtrent de Blankofficier stamt uit 1840, geschreven door Willem Winkels. Dit script is bewaard gebleven en in 2013 opnieuw gepubliceerd, waar ook Hilde Neus aan heeft gewerkt, laat Van Hechten weten.

Onhandig

Het verhaal gaat over een Nederlander die naar Suriname gaat. Het is een man met heel veel schulden en hij ziet zijn kans schoon om heel veel geld in Suriname te verdienen. Hij wordt Blankofficier, een opzichter over de slaven, maar komt al gauw van de ene in de andere ellende terecht. Van Hechten omschrijft de Bankofficier als een hele ‘onhandige’ man die tot overmaat van ramp ook nog eens verliefd wordt op een slavin die toevalligerwijs het liefje is van zijn baas. “Dat is dus ook niet zo handig van die man”, merkt Van Hechten op. Hij benadrukt dat dit verhaal cultureel erfgoed is van Suriname. “Het hoort bij de culturele erfenis van Suriname en daar moet je iets meer belangstelling aan geven dan alleen het boek wat ik gekocht heb.”

Ervaringen

De regisseur is onder de indruk van de hoeveelheid humor in het verhaal. “Je kan veel lachen, maar er is ook wat om te huilen.”   Het verhaal is gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur Winkels, die zelf Blank officier was in Suriname, licht Van Hechten toe. “Het zijn eigen ervaringen die op een satirische, ironische en grappige manier in een beeldverhaal wordt uitgerukt.” 

1840 is onderdeel van de periode waarin de slavernij nog niet was afgeschaft. Van Hechten zegt hierover dat ‘de Blank officier’ het lot van de slaven zag en vond dat de mensen beter behandeld moesten worden. Winkels was ook nog eens kunstenaar, die voor mooie illustraties heeft gezorgd, hierdoor krijgt men een beeld hoe mensen hebben geleefd in die tijd en hoe die periode was. “Vandaar dat dit verhaal behoort tot het cultureel erfgoed van Suriname” besluit Van Hechten. 

Wie de voorstelling van vrijdag heeft gemist kan nog op 10, 11, 16, 17 en 18 december de voorstelling bijwonen. Een kaart kost SRD 150.

RB

error: Kopiëren mag niet!