DNA-lid Etnel (NPS): “Excuses slavernijverleden op 19 december zullen niet geaccepteerd worden”

Nazaten van tot slaaf gemaakten in Suriname zullen excuses van Nederland voor het slavernijverleden op 19 december niet accepteren. Dit zei het Assembleelid Patricia Etnel (NPS) dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee.

Etnel zei, dat zij als nazaat van tot slaaf gemaakten praat en dat ook doet namens vele nazaten in Suriname. “Wij gaan dat niet accepteren en u als nazaat moet dat ook niet accepteren”, sprak het Assembleelid zich richtend tot minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie die op dat moment achter de regeringstafel zat. Minister Amoksi had kort daarvoor het wetsontwerp inzake verlening van de Surinaamse nationaliteit aan 54 personen middels naturalisatie namens de regering verdedigd.

Eerder tijdens de vergadering had NDP-fractieleider Rabin Parmessar de minister duidelijkheid gevraagd omtrent het aankomend bezoek van de Nederlandse minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Parmessar wil van de regering c.q. de minister weten wat de bedoeling is van het bezoek van de Nederlandse minister en hoe het programma eruit ziet. Met betrekking tot het mogelijk aanbieden van excuses voor het slavernijverleden namens de Nederlandse regering door minister Weerwind op 19 december tijdens diens bezoek aan Suriname, wilde Parmessar weten wat het standpunt van de regering hierin is. Minister Amoksi ging inhoudelijk niet op de vragen van Parmessar. 

Excuses niet accepteren

Omdat de minister dat niet deed, vond Etnel het nodig om duidelijk aan de minister en de regering te maken, dat als het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden op de agenda staat, deze niet geaccepteerd zullen worden door de nazaten van de tot slaaf gemaakten. In de samenleving, voornamelijk uit de hoek van organisaties die zich bezighouden met het slavernijverleden, is er veel kritiek op het aanbieden van excuses in Suriname door de Nederlandse regering op 19 december, zoals het Nederlands kabinet zich heeft voorgenomen te doen.

Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, is niet blij met wat hij noemt de “plotselinge haast” die de Nederlandse regering heeft met het maken van excuses voor het slavernijverleden. Hij vindt het een eenzijdige Nederlandse actie met een groot risico op mislukking. Het risico is dat de nazaten van inheemsen en tot slaafgemaakten de excuses niet zullen accepteren, liet Zunder eerder weten. Volgens hem is het van belang dat alle betrokkenen hierover meepraten. Daarom vindt hij dat de excuses op zijn vroegst op 1 juli 2023 worden gemaakt..

SS

error: Kopiëren mag niet!