Moestadja wil status weten beleidsnotitie bevolkingsbeleid

Het Assembleelid Soewarto Moestadja (NDP) heeft dinsdag tijdens de behandeling van de ontwerpwet inzake verlening van de Surinaamse nationaliteit aan 54 personen middels naturalisatie opnieuw gevraagd naar wat het beleid is van de regering met betrekking tot het nationaal bevolkingsbeleid oftewel de nationale bevolkingspolitiek. 

In dit kader wil hij van de regering onder meer weten wat het beleid is met betrekking tot natievorming, wat het verstaat onder de Surinaamse natie en hoe invulling gegeven wordt aan het diasporabeleid. Het Assembleelid wees op het etnische evenwicht dat er in het land bestaat in het kader van de “bromtjie djari” gedachte.

Het model daarbij van harmonie en consensus komt volgens hem tot uitdrukking in de consensusdemocratie van het politiek systeem van het land.

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken meent hij te weten, is een beleidsnotitie geproduceerd waarin de contouren zijn opgenomen van een nationaal bevolkingspolitiek voor de periode 2021 tot en met 2040.  Deze beleidsnotitie nationaal bevolkingsbeleid gaat uit van inclusiviteit van elke burger in de ontwikkeling van het land. Moestadja wil weten wat de status is van deze beleidsnotitie en hoe het staat met het afkondigen van een Nationaal Bevolkingspolitiek.

Surinaamse natie en natievorming

In dit kader wil hij van de regering weten wat onder Surinaamse natie wordt verstaan. Zijn dat slechts burgers die in Suriname woonachtig zijn, of wordt ook de diaspora daartoe gerekend. Het belang van antwoord op deze vraag plaatst hij in het kader van de “manpower planning” met het oog op de belangrijke economische ontwikkelingen van het land. 

Voor wat betreft het vraagstuk van natievorming wil hij weten wat de nationale ideologie van de regering is. Moestadja noemt twee benaderingen. Eén die gebaseerd is op eenheid in diversiteit, waarbij sprake is van vrijheid van groepen om het eigene te waarderen en te respecteren. Dit is de “bromtjie djari” gedachte. Het Assembleelid praat van “differentie pipel natie”. De andere benadering is die welke gebaseerd is op de “Wan pipel” gedachte. Volgens Moestadja gaat de “Wan pipel” benadering uit van een politiek van assimilatie. De algemene benadering tot nu toe is die van eenheid in diversiteit, oftewel de bromtjie djari gedachte. 

Moestadja vindt dat de regering in een officiële beleidsnota de nationale visie voor wat betreft natievorming dient vast te leggen.

SS

error: Kopiëren mag niet!