“Kerstbrood is onbetaalbaar dit jaar, dus ik ga zelf maar kerstbrood bakken”

Enkele burgers geven tijdens een gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname, aan dat zij ernaar uit keken om kerstbrood te eten, maar de prijzen hebben ze afgeschrikt. “Het komt een keer in een jaar voor dat je kerstbrood kan eten, maar een kerstbrood eten dit jaar is geen speciaal ding voor mij”, zegt een vrouw.

“Ik hou van kerstbrood hoor, maar op zo’n manier ga ik me zelf moeten stoppen. Ik kan me heugen, dat je nog voor SRD 25 een kerstbrood kon kopen en dat waren best wel leuke tijden. Het was voor vele mensen moeilijk, maar men kon nog genieten van eten en veel producten in de winkel, dus producten waren betaalbaar, maar dat is door de jaren heen gaan veranderen. In 2018 kon men een kerstbrood voor SRD 42,50 vinden, in 2022 voor SRD 80 en nu dus, in 2022, voor SRD 92,50 Ik at in december veel kerstbrood met pindakaas, kaas en boter, maar nu zijn al die dingen duur geworden. Dus je moet SRD 300 hebben om te kunnen smullen van zo een lekker ding, dat is slechts voor een bakje boter, kerstbrood en een kleine fles pindakaas. Je kan dus niet meer zo uitgebreid leven als vroeger. Ik heb gemerkt dat je ook vier stukjes kerstbrood kan kopen, maar het bedrag komt bijna neer op het bedrag van een kleine kerstbrood”, zegt de vrouw.

Een andere vrouw zegt, dat zij alles zelfs probeert te doen. “De prijzen van brood zijn verhoogd en blijven stijgen, dat heeft mij een uitdaging gegeven om mijn broden zelf te bakken en dat lukt aardig. Mijn huis bestaat uit zeven mensen en een ieder houdt van kerstbrood, vooral de drie kinderen. Maar, een grote kerstbrood van SRD 115 gaat helemaal niet werken. Dus ik zal proberen mijn eigen kerstbrood te bakken. Het gaat misschien niet even lekker zijn als die welke te verkrijgen zijn in de winkel. Maar, ik hoop dat het lekkerder is. Ik heb vertrouwen in wat ik kan, dus ik ga ervoor”, zegt de vrouw.

“Ik hoef niet aan te geven dat alles duur is geworden, dat maakt immers een ieder mee, dus ik begrijp het wel aan de ene kant, waarom de prijzen zo zijn gestegen. Maar, ik zie jaar in en jaar uit dat de prijzen stijgen, maar ik zie geen verschil in mijn salaris. Dit hoort misschien niet in deze topic, maar dit is een vraag die een ieder zich stelt, want wij komen aan het eind helemaal niet uit. Dus over luxe leven en behoorlijk eten kan je niet praten. Je moet nu letterlijk en figuurlijk zitten brainstormen van wat kan en niet of wat je kan missen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!