“Geen speeltje dit jaar met Kerst”

Speelgoed is iets waar naar heel veel ouders niet meer naar uitkijken, maar heel veel kinderen juist wel. Enkele ouders geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij dit jaar hun kinderen niet met een speeltje zullen verwennen met kerst.

“Je moet tenminste SRD 600 op zak hebben om een goed speelgoed te kunnen kopen”, zegt Lenn. Hij is vader van drie kinderen en geeft aan dat hij van het jaar iets anders zal kopen dat de kinderen goed kunnen gebruiken, maar geen speelgoed. “Wel de kinderen hebben heel veel speelgoed en ik ben niet van plan zo veel uit te geven aan nieuw speelgoed. Ik heb drie kinderen en als een kwalitatief stuk speelgoed of leerrijk speeltje al SRD 600 kost, dan moet ik het dus eigenlijk driemaal hebben. Dat is dus SRD 1.800 allen voor speelgoed. Ik kan ook niet zeggen dat ik een speeltje ga kopen waarmee wij samen kunnen spelen, want dat is zelfs duur”, benadrukt Lenn.

“Weet je wat je al met SRD 1.800 kan kopen aan voorraad in huis. Natuurlijk ga ik die dag niet zo voorbij laten gaan, de kinderen zullen op die dag lekker eten en hun moeder gaat ook lekker koek bakken. Een kerstcadeautje gaat zeker niet missen, maar het gaat iets zijn dat zij nuttig kunnen gebruiken. Ik weet nog niet wat dat gaat zijn, maar ik blijf uitkijken en hoop dat de kinderen wel blij zullen zijn.” 

Vera, een alleenstaande moeder, zegt dat zij ook geen speelgoed gaat kopen. “De prijzen van speelgoed tegenwoordig zijn te vergelijken met kleren en andere nodige zaken. Je hebt wel enkele aantrekkelijk aanbiedingen, maar je moet dan nog SRD 200 of meer hebben om een product in de aanbieding te kunnen kopen. Je kan wel iets makkelijks al vinden voor SRD 100 of SRD 150, maar ik vind dat ik liever iets anders koop voor de kinderen.”

Vera is arts en geeft aan, dat kinderen in een periode van hun leven wel speeltjes nodig hebben. “Het helpt het proces bij de kinderen om zichzelf te leren kennen en te ontdekken van wat ze allemaal kunnen, dus experimenteren. Maar, door deze hoge prijzen gaan vele ouders een ander alternatief moeten kiezen en zelfs de spelletjes zijn te prijzig. Mijn kinderen krijgen gelukkig nog speeltjes van hun oma uit Nederland en snoepjes, omdat het daar toch goedkoper is. Neem bijvoorbeeld een kookset, die vind je al voor 5 euro in Nederland of zelfs 2 euro en dat vind je hier voor SRD 500 of SRD 1.000 en snoepjes ook hetzelfde, even duur”, aldus Vera.

“Ik ben geboren in Nederland en heb besloten in Suriname te wonen na mijn studie in het buitenland, maar op zo een manier met al die steeds maar stijgende prijzen van producten en diensten wordt het leven voor een ieder moeilijk gemaakt.”

 TM

error: Kopiëren mag niet!