De Surinaamse politiek, een nieuwe bejaarden soapserie of aankondiging van een burgeroorlog?

Wat een vertoning is het op dit moment in de Surinaamse politiek. Vader en zoon rollen over straat om hun familie issues een plek te geven, en daar gebruiken ze instituten en de Surinaamse politiek voor. Familie Santokhi en familie Brunswijk hebben burenruzie. Ja, want het gaat niet meer om u of de toekomst van het land. Het is nu een persoonlijk “fittie” tussen twee families. Buitenvrouwen NPS en PL zitten met krulspelden in hun haar, helemaal bont en blauw geslagen, na al dat geflirt met VHP en ABOP. De bejaardencarrousel bij de Centrale Bank, weet geen raad met de monetaire en fiscale politiek, en de koers blijft stijgen.

De nieuwste soap, made in Suriname, is een feit! Welke ezel zou nog willen investeren in een land met zo een vertoning?

Commissie na commissie, platvorm na platvorm, boring na boring, van krabita put tot aan sapakarah put, zelfs de Surinaamse dieren schamen zich dat hun namen worden misbruikt door politici in een uitzichtloze situatie waarbij niemand de Surinaamse olie wil hebben, zelfs niet gratis. Immers de VS en andere landen vinden Venezuela weer aardig en dus is er voorlopig voldoende olie.

Dan maar alle aandacht richten op de landbouwsector, waar de tik-tok generatie haar neus voor ophaalt! Wat een drama, wat een farce, Bollywood, Tollywood (Tamil), Nollywood (Nigeria), Hollywood, allemaal zijn er niets bij! Totaal stuurloos!

De bejaarden show, 5 minutes of fame

Dan hebben we de “ex-jungle commando leden” en andere bejaarden die de social media domineren (de ene zuiplap na de andere), de een na andere, slechte karikatuur, bejaarde angst-zaaier waarschuwt het Surinaamse volk dat er een burgeroorlog nadert.
In Suriname zijn mannen van 70 plus, James Bond, Tom Cruise, John Wick en Rambo tegelijk, het zijn voorbeeldfiguren voor de volgende generatie Surinaamse kinderen, uit hele slechte B-films. Ze dreigen, bedreigen, waarschuwen en doen hun best om iedereen angst in te boezemen met hun tirades, via allerlei zenders.

Beste Surinaamse kindertje, goed opletten: “Jullie denken dat Surinaamse opa’s oud zijn, ons gebit valt af en toe uit elkaar als we veel hebben gezopen, maar we kunnen nog steeds een burgeroorlog voeren hoor, ook al moeten we dat met pampers aan, we gaan iedereen weer bang maken, dammen en masten opblazen enz zodat jullie bij koko-lampoe, net zoals wij dat vroeger deden, netflix kunnen kijken!” Dit is het niveau van onze Surinaamse opa’s. Van de oma’s hoor je niets, die bemoeien zich niet met de politiek en kunnen de opa’s niet bedaren.

Het ergste is dat de generatie X van zogenaamde Surinaamse professionals het zo druk hebben met geld verdienen dat ze wegduiken voor alles wat niet in de Borgoe of Heineken fles zit. Een ronduit trieste vertoning, een generatie die niets durft!
En daarom is er nog steeds geen minister van Financiën en die hoeft voorlopig niet te komen want net als in Engeland zou ook deze minister de kortst zittende minister van Financiën ooit in de geschiedenis van Suriname zijn, want deze regering lijkt het, zoals het er nu naar uitziet, geen 6 maanden meer vol te houden. Feit is dat niemand meer minister wil worden in Suriname, hoe triest is dit, dus gaan we weer uit de bejaarden club moeten rouleren!

Ik weet zeker dat dit artikel mij niet populair gaat maken, zeker niet onder de bejaarde Surinaamse James Bonds en Rambo’s, maar iemand moet deze oudjes erop wijzen dat hun gedrag onacceptabel is, dat ze zich moeten schamen, de oudere generatie moet zich diep schamen dat ze zo omgaan met de toekomst van het land Suriname, en de toekomst van de volgende generatie Surinamers, de eigen kleinkinderen. Wat voor voorbeeld geeft men? Waar is het fatsoen?

De wereld is veranderd, de toekomst is niet van jullie, maar van de volgende generatie die geen puinhoop in Suriname wenst, dus hou op met die geilheid om 5 minutes of fame te hebben op social media, je maakt je alleen maar belachelijk! In plaats van te voorkomen dat Guyana, Suriname annexeert, want Tigri is nog steeds afgepakt door Guyana, vecht men onderling. Nu de olie niet meer komt raakt Suriname nog meer achter op Guyana. Die achterstand halen we niet meer in.

Het zou de bejaarden en ook de jongere generatie Surinamers sieren om de “fight” naar buiten toe te richten en niet onderling over straat te rollen en stoer te doen op social media door allerlei bedreigingen te uiten, angst te zaaien, potentiele investeerders af te schrikken en weg te houden, en zo de samenleving, waarin de eigen kleinkinderen een goede toekomst verdienen, trachten te eroderen en te ontwrichten.

Bejaarde MMA Gala op 25 februari 2023

En daarom roep ik alle stoere, bigi mofo, Surinaamse opa’s, alle Surinaamse bejaarde James Bonds, Rambo’s en Tom Cruises, John Wicks en Bruce Willes’s op om op 25 februari 2023 op het Onafhankelijkheidsplein deel te nemen aan de Mixed Martial Arts (MMA) Gala om hun “hibbies” uit te vechten, pampers niet vergeten, gratis toegang want het is crisis.

De Surinaamse politiek en de Surinaamse samenleving hebben helaas een nieuw dieptepunt bereikt. In de afgelopen 47 jaar is Suriname overspoeld met cocaïne en iedereen lijkt ervan gesnoept te hebben. Je kunt dus niemand meer berechten. Iedereen heeft een witte neus, 10 witte vingers, een witte bankrekening, een witte kluis vol met coke dollars, en of bloed aan zijn handen. Iedereen heeft dus “hibbies”, dus wie gaat wie nog kunnen vervolgen?
Opa’s als jullie stoer zijn, haal Tigri terug, zet Guyana op z’n plaats, maar hou op met het zaaien van angst, hou op met het ontwrichten van de Surinaamse samenleving, hou op met polariseren, en hou op met verkwanselen van de toekomst van je kleinkinderen!

Tijd voor een nationale dialoog, een nationaal pardon en een nationale verzoening naar gelijkenis van Zuid-Afrika, Rwanda en Colombia. Zo kan het niet verder met Suriname!

Dr. Ashwin Ramcharan RO

error: Kopiëren mag niet!