CBvS governor Roemer: “Focus leggen op rentelasten TD-veilingen is onjuiste benadering”

Het tot een hoofdzaak maken van de rentelasten van de Open Markt Operaties (OMO’s) c.q. de TD-veilingen zoals nu in de media gebeurt is volgens Centrale Bank van Suriname (CBvS) governor Maurice Roemer totaal een verkeerde benadering. De TD-rente is misschien terecht aan de te hoge kant, maar de rentelasten zijn slechts neveneffecten van de Open Markt Operaties. 

Waar het volgens de CBvS-governor in essentie om te doen is, is dat overtollige geldhoeveelheden in omloop afgeroomd worden. Op dit moment heeft de CBvS per saldo een hoeveelheid geld van SRD 3,5 miljard kunnen afromen.

Roemer  verduidelijkte vorige week tijdens de regeringspersconferentie, waarbij president Chandrikapersad Santokhi koersstabiliserende maatregelen aankondigde, dat de OMO’s een volume-doel hebben. Dat betekent dat op basis van bepaalde rekenmodellen de basishoeveelheid geld in omloop maandelijks wordt vastgesteld. Door middel van de TD-veilingen wordt de volume doelstelling al dan niet gehaald. Vanaf mei en juni dit jaar zijn die volume doelstellingen niet gehaald en is de situatie met betrekking tot de inflatie en wisselkoers ontspoord geraakt. Dit komt hoofdzakelijk doordat de overheidsuitgaven flink zijn toegenomen waardoor er veel meer overtollig geld (SRD) in omloop terecht is gekomen.  De CBvS is daardoor niet in staat geweest tijdig en in voldoende mate de toegenomen overliquiditeiten af te romen. 

De CbvS-governor wijst ook erop de de financiële markt in Suriname nog niet werkt zoals het zou moeten.

De effecten die de OMO’s op de financiële markt zouden moeten hebben, is dat het rente-transmissie mechanisme bij de algemene banken zou inkomen om mee te helpen reguleren de rente bij de Termijn Deposito’s (TD’s) alsmede de verhoging van beschikbaarheid aan kredieten. Het probleem is ook dat niet alle banken deelnemen aan de TD-veilingen. Dat zou volgens Roemer de meest ideale vorm zijn om het instrument van Open Markt Operaties nog effectiever te maken.

SS         

error: Kopiëren mag niet!