WERELD AGENDA
Wereldevenementen gepland voor december
DOOR JORDI BOU

1 december 2022 – 31 december 2022 – Elke maand publiceert Graphic News een Wereldagenda met aankomende evenementen die de wereld de komende maand vorm zullen geven. Gebeurtenissen in december zijn onder meer de publicatie van het rapport van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waarin de aanval op het Capitool in januari 2021 wordt onderzocht, de introductie van een prijsplafond voor de Russische olie-export, de onthulling van Amerika’s volgende generatie stealth-bommenwerper en de release van Avatar: The Way of Water .

December, Space: De bemanning van Shenzhou 14 gaat naar huis en laat het pas voltooide Tiangong-ruimtestation over aan de bemanning van Shenzhou 15. De eerste dergelijke overdracht in een baan om de aarde markeerde het begin van China’s permanente aanwezigheid in de ruimte.

1 december, Italië: UNESCO verwacht een update over maatregelen om Venetië te beschermen tegen overmatig toerisme en andere problemen, om te voorkomen dat het op de lijst van bedreigde werelderfgoedlocaties komt te staan. Een bod om dagjesmensen vanaf januari 2023 een “toeristenbelasting” van maximaal € 10 in rekening te brengen, is met minstens 6 maanden uitgesteld.

1 december, Verenigde Staten: een commissie van het Huis van Afgevaardigden wil haar rapport vrijgeven waarin de aanval op het Capitool in januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump wordt onderzocht. De commissie zal waarschijnlijk in januari worden ontbonden wanneer een nieuw door de Republikeinen gecontroleerd congres wordt beëdigd.

2 december, Verenigde Staten: De Amerikaanse luchtmacht onthult haar stealth-bommenwerper van de volgende generatie, de B-21 Raider. Het Pentagon is van plan om ten minste 100 van de 639 miljoen dollar kostende vliegtuigen met nucleaire capaciteit te kopen, die uiteindelijk de verouderde B-2 Spirit zullen vervangen.

5 december, Brussel: De EU is van plan een embargo in te stellen op de meeste Russische ruwe olie over zee, op de dag dat de G7 een prijsplafond invoert voor alle Russische olie-export. Beide maatregelen zijn bedoeld om de economie van het land te belemmeren en het vermogen om oorlog te voeren in Oekraïne te beperken.

9 december, Verenigde Staten: Een 76 miljoen jaar oude Tyrannosaurus rex-schedel, bijgenaamd Maximus, zal naar verwachting tussen de 15 en 20 miljoen dollar opbrengen op een veiling in New York.

16 december, Verenigde Staten: Avatar: The Way of Water, komt in de bioscoop. Met een gerapporteerd budget van 250 miljoen dollar is het een van de duurste films ooit gemaakt. De originele Avatar uit 2009 blijft de meest opbrengende film in de geschiedenis, met een omzet van 2,92 miljard dollar.

25 december, Oekraïne: Na de invasie van Rusland zal de orthodoxe kerk van Oekraïne gelovigen toestaan ​​Kerstmis te vieren op 25 december, in plaats van op de traditionele datum van 7 januari, in een beweging weg van Rusland en naar het westen.

error: Kopiëren mag niet!