Voormalige Chinese president Jiang Zemin, overleden op 96-jarige leeftijd
DOOR JORDI BOU

November 30, 2022 – De voormalige Chinese leider Jiang Zemin, die zijn land uit het isolement leidde na het neerslaan van pro-democratische protesten op het Tiananmen-plein en economische hervormingen ondersteunde die leidden tot een decennium van explosieve groei, is op 96-jarige leeftijd overleden.

Zijn dood en de herdenkingsceremonies die volgen komen op een delicaat moment in China, waar de regerende partij wordt geconfronteerd met een golf van wijdverspreide protesten tegen haar pandemische controles, een landelijke golf van politieke oppositie die ongezien is sinds de Tiananmen-beweging in de tijd van Jiang.

De opvolgers van Jiang als president, Hu Jintao – die vorige maand opvallend werd verwijderd van de CCP-conferentie – en Xi Jinping, zullen zijn begrafenis bijwonen, volgens een lijst die is vrijgegeven door de door de staat gesteunde Global Times.

error: Kopiëren mag niet!