Groep mensen op zoek naar een ‘broodje’ steeds groter

Op straat vragen mensen steeds vaker om een geldbedrag om brood of eten te kopen. Hoewel er geen aantallen hiervan bekend zijn, was het vorige week in een uur tijd viermaal raak. Binnen 5 minuten vroegen afzonderlijk twee dames om wat geld voor het kopen van voedsel. Bij de tweede bleek het volgens een verkoper in de buurt om iemand te gaan die stelselmatig aan iedereen geld vraagt. De eerste gaf aan het geld nodig te hebben om brood te kopen. Het ging om een oude vrouw met een wandelstok. De derde persoon was een man met een beperking. 

Weer wat later, buiten het centrum van Paramaribo was het een Spaanssprekende jongeman die zei niet aan een baan te kunnen komen en voor de dag nog niets gegeten te hebben.

Bepaalde burgers helpen graag en geven geld, anderen zijn wat voorzichtiger en kopen zelf een brood voor de betreffende persoon om er zeker van te zijn dat het geld voor brood wordt gebruikt.

Veranderen

De nood is hoog, een vrouw klaagt dat er wat moet veranderen want zij zegt dat de stress bij haar toeneemt. Een bezoeker van een winkel laat iets anders horen. “De prijs van brood moet niet blijven stijgen, want als wij honger lijden komen wij op straat.” Een pak brood van 8 stuks kost nu ongeveer SRD 33. Wie veel met mensen die reeds dak- en thuisloos zijn werkt is Madjuren Petrusie.

Zij bevestigt, dat de doelgroep groter wordt. Petrusie zegt nog geen adequate oplossing te hebben gezien. “Er wordt wel erover gesproken, maar er is nog geen oplossing waardoor de groep steeds groter wordt”, licht zij toe. Naast de mensen die zij al kent die behoren tot de doelgroep, ziet zij ook nieuwe gezichten. “Ook mensen die al lang geholpen hadden moeten worden zie ik nog op straat, terwijl die mensen al heel lang aan de bel trekken”, merkt zij op.

“Als die groep nog niet is geholpen, wanneer gaan wij dan de nieuwe personen helpen?”, vraagt zij zich ongerust af. “Dat is op dit moment de pijn op mijn hart”, besluit Petrusie.

RB

error: Kopiëren mag niet!