Gedecoreerden met waarden

We hebben door de jaren heen gezien dat op gezette hoogtijdagen in het land, regeringen, al dan niet presidenten, mensen in het land die maatschappelijke verdiensten hebben behaald, zowel in Suriname als in het buitenland, worden gedecoreerd in verschillende rangen.

Verdiende decoratie

Ramon, een oplettende burger van Suriname, geeft in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan, dat we dit soort momenten regelmatig zien gebeuren. Verder zegt hij dat ook bij de 47e herdenking van de staatkundige onafhankelijkheid 127 personen hun decoratie in ontvangst hebben mogen nemen. “Ik ben er zeker van dat de mensen het verdienen om gedecoreerd te worden, dus ik kom niet aan hun bijdragen.”

Meerwaarde is van essentieel belang

“Wat ik wil zeggen is, dat dit moet gebeuren met een bepaald waarde van respect naar de gedecoreerde. Het was lang geleden zo, dat degene die gedecoreerd moest worden plechtig naar voren werd geroepen en dat op dat moment de prestaties  van de persoon in kwestie werden aangehaald. De gemeenschap moet weten wat de verdiensten van de persoon zijn geweest. Alles op één hoop gooien zonder enige uitleg ontwaart juist het respect tegenover degenen die het terecht verdienen. 

Tijdens de twee regeringen Bouterse en de regering daarna werden en worden mensen gewoon in tientallen naar voren geroepen.”

Afsluitend geeft Ramon aan: ”Mensen worden op een onwaardige manier gedecoreerd. Het zou beter zijn als de staat van verdiensten van de personen vermeld zou kunnen worden. Ik ga er wel vanuit, dat de mensen het allemaal verdienen. Maar tien mensen oproepen om tegelijkertijd een speld en een certificaat te krijgen is als je het aan mij vraagt een onwaardige decoratie.”

“Ook moeten wij hard gaan nadenken of wij geen eigen identiteit moeten hebben dan iemand te ridderen. Het ridderen is een middeleeuws gedoe, waarmee wij helemaal geen affiniteit hebben.” 

GW

error: Kopiëren mag niet!