TD-rente 86,6%, rentelasten stevenen af op SRD 2 miljard

Bij de Termijn Deposito (TD) veiling afgelopen woensdag 23 november is de gemiddelde toegewezen rente voor de 3-maandse belegging op 86,6 procent uitgekomen. Reeds enige tijd hangt de TD-rente rond deze hoogte. De totale te betalen rente aan de algemene banken sedert de wekelijkse TD-veilingen vorig jaar juni door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op instigatie van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) werd  geïntroduceerd, is deze week verder gestegen naar bijna SRD 1,9 miljard. 

Met nog vier tot vijf reguliere TD-veilingen te gaan voor dit jaar kan nu reeds met zekerheid worden gesteld, dat deze Open Markt Operatie (OMO) de CBvS meer dan SRD 2 miljard zal gaan kosten. Een heel dure operatie, waarbij ook nog terecht de conclusie is, dat de beoogde doelstellingen niet zijn gehaald. 

De bedoeling van deze Open Markt Operatie van de CBvS is gericht op beheersing van overtollige geldhoeveelheden in het bankensysteem. Door die te beheersen streeft men ernaar om de inflatie in toom te houden, de wisselkoers te stabiliseren en zo het algemeen prijspeil onder controle te houden. Van geen van deze drie zaken zijn op dit moment enige sprake van. De inflatie blijft voortwoekeren. 

Oktober laat een gemiddelde maandinflatie zien van 6,6 procent, De wisselkoers stijgt elke week met gemiddeld SRD 1 naar wat het nu is: SRD 32,25 voor de US-dollar (Cambio). De girale koers is zelfs hoger, SRD 33. Over het algemeen prijspeil is er al een aantal maanden niets nieuws te melden, dan dat die ongebreideld blijft stijgen. De consument staat er letterlijk machteloos bij.  

Bij de TD veiling van afgelopen woensdag heeft de CBvS een geldhoeveelheid van SRD 688,5 miljoen uit het bankensysteem gehaald om deze voor enige tijd vast te houden. Voor de 1-weekse TD’s is SRD 56 binnengehaald tegen een gewogen gemiddelde toegewezen rente van 86,4 procent, een daling van 0,2 procentpunt. De 1-maandse TD’s hebben SRD 527 opgeleverd. De gewogen gemiddelde rente hier is 85,3 procent. Aan 3-maandse TD’s is een bedrag van SRD 105 miljoen binnengehaald tegen een rente van 86,6 procent.

SS    

error: Kopiëren mag niet!