Na 26 jaar weer ’25 pounders’ voor afvuren saluutschoten

Na zo’n 26 jaren zal het Nationaal Leger een authentieke tak van haar rijdende materieel weer aan het rollen brengen, in verband met de herdenking van 47 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname. De “25 pounders”, zoals deze bekend staan, worden vrijdag voor het eerst weer sinds 1996 ingezet.

Deze artillerie stukken dateren uit de periode van de Tweede Wereldoorlog en zijn later door Suriname overgenomen van de Nederlandse Troepen Macht in Suriname (TRIS). Dit gebeurde bij de onafhankelijkheid van het land in het jaar 1975.

Vandaag de dag worden de authentieke kanonnen meestal ingezet voor speciale plechtigheden, voor het afvuren van saluutschoten als groet of eerbetoon. Hierbij wordt dan blanco munitie afgevuurd.

Volgens legerbevelhebber kolonel Werner Kioe A Sen is dit één van de vele tradities die het Nationaal Leger weer leven in zal blazen. Drie van de “25 pounders” worden vrijdag nabij de Marine Trap opgesteld en zullen vanaf zes uur in de ochtend 21 keren saluutschoten afvuren.

error: Kopiëren mag niet!