De koers gaat nog naar 40

Momenteel staat de koers in Suriname op SRD 32 voor één Euro. Voor die dollar krijg je SRD 31,90. Het feit dat de koers omhoog blijft gaan, roept de nodige ergernis op onder de bevolking.

“Ik heb vorige week een portie patat gekocht bij horecabedrijf, een halve kip voor SRD 150. Deze week lustte mijn moeder het weer en diezelfde portie kost nu SRD 200. Een week verschil. Het is toch erg. En dan gaat men me dadelijk zeggen dat ik verwend ben. Of dat ik het niet hoef te eten. Waarvoor werk ik dan, als ik niet kan doen wat ik wil met mijn geld”, vraagt een burger op straat zich duidelijk geïrriteerd af. 

Zo kom je nog meer mensen tegen die de situatie in het land bijna niet meer aankunnen. Een zo’n burger, een moeder van twee kinderen, geeft aan dat zij bij elk winkelbezoek bijna SRD 1.000 moet uitgeven. “Je koopt dan ook niet veel. Standaard brood, melk, broodbeleg, misschien doe je ook wat aardappelen, groenten en uien erbij. Plotseling slaat de Chinees SRD 600-800 aan. Jij nu.”

“Wat doet deze regering precies”, vraagt een andere dame zich af. Zij is leerkracht van beroep en heeft drie kinderen. “Er wordt steeds gevraagd dat het volk geduld moet hebben, echter hoor je hoe bepaalde personen dichtbij de regering, binnen korte tijd, twee huizen bouwen en een bedrijf opzetten waar vermoedelijk door de staat al geld wordt ingepompt. Je wordt er ziek van. De mensen blijven maar stelen en het volk crepeert letterlijk in dit land.”

Op de vraag wat men van de acties vind en of men eraan zal meedoen zijn de reacties gemengd. Sommigen zeggen zeker mee te zullen doen met de acties, anderen zien het nut ervan niet in. “Ik heb geen tijd om actie te voeren”, zegt een meneer. Hij verkoopt groenten onder de markt. “Ik moet elke dag ervoor zorgen mijn producten te verkopen anders eet ik niet. En niemand gaat mij vergoeden als ik een dag niet kom verkopen.” Een lijn 9 buschauffeur zegt wel op straat te willen om zijn ongenoegen te uiten, maar niet met deze lui. “A mang Hooghart anga NDP pot oenoe in a situatie disie. Mi no waka samen nanga deng mang dati”, aldus deze meneer.

Meneer Khoen, reeds gepensioneerd, geeft aan dat hij vanwege zijn leeftijd niet op straat kan. “Ik heb eerlijk gezegd ook nooit actie gevoerd. Er kan van alles misgaan tijdens een actie. Echter ben ik wel teleurgesteld in de president en de regering. Hij had beloofd dat hij eraan zou werken, echter als we de geruchten mogen geloven, stelen ze in deze regering even hard als in de vorige regering. En de koers die maar omhoog blijft gaan. Ik hoop toch dat er nog iets gedaan kan worden. Anders bestaat de kans dat de koers nog naar 40 gaat”, aldus deze seniore burger.

NK

error: Kopiëren mag niet!