Tentoonstelling Nationaal Archief geeft inzicht in Surinaamse geschiedenis

Het streven van het Nationaal Archief Suriname (NAS) is om de Surinaamse geschiedenis vanuit een Surinaams perspectief te belichten. Met de tentoonstelling ‘Samen staan we sterk” wil het NAS de historische gebeurtenissen, periodes, buurten, bekende namen en voorouders voor het voetlicht plaatsen en hun de waardering geven die zij verdienen. 

De opening vond van de tentoonstelling was dinsdag 22 november in het NAS-gebouw aan de Jagernath Lachmonstraat en werd verricht door minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa). Hij werd hierin ondersteund door leerlingen van de M.J. Poolschool, in het bijzijn van BiZa-directeur Mohamed Eskak, onderdirecteur Algemeen Beheer Juanito Eijk, Sonja Kuip als vertegenwoordigster van de Nederlandse ambassade en Jack Uden, voorzitter Nationale Commissie Jubileumjaren.

De NAS nationale archivaris, Rita Tjien Fooh-Hardjomohamed, stipte aan dat jongeren geïnteresseerd en gemotiveerd moeten worden om op zoek te gaan naar hun eigen geschiedenis. “Ze moeten hierbij gebruik maken van de archieven om hun eigen verhaal te schrijven.” 

Minister Somohardjo zei, dat de titel van de tentoonstelling zeer toepasselijk is in deze moeilijke tijd. “Vooral in deze moeilijke tijden is het niet alleen belangrijk om dat in de geschiedenis te hebben gedaan, maar ook in de toekomst. Want alleen samen, gaan wij uit deze moeilijke tijd komen.”

Hij toonde zich zeer ingenomen met de aanwezigheid van zoveel jongeren bij een activiteit van het NAS, waarbij het gebruik van archiefschijven wordt bevorderd, met bijzondere aandacht voor jongeren middels publicatie tentoonstellingen en andere middelen. Doordat de informatie die in de archieven voorkomt, waardevol en uniek is, hoopt de BiZa-bewindsman dat de geschiedenis wordt herschreven vanuit de Surinaamse optiek. 

De tentoonstelling belicht de komst van de voorouders van de bewoners van Suriname en de strijd die de inheemsen en slaven hebben moeten leveren om zich te bevrijden van alle vormen van onderdrukking. Ook de contractperiode van de Chinese, Hindoestaanse en Javaanse contractarbeiders komt goed naar voren in de tentoonstelling en ook de strijd die ze moesten voeren tegen overheersing, uitbuiting tijdens hun contractperiode.

De tentoonstelling duurt nog tot en met 20 december.

Foto: Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken luistert naar een uitleg van nationaal archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamed tijdens de tentoonstelling van de NAS. (Foto: BiZa)

error: Kopiëren mag niet!