Ramdin pleit op G20 voor wereldwijd actieplan en mechanisme inzake voedselveiligheid

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft tijdens de G20-top op Bali, Indonesië, gepleit voor een wereldwijd  actieplan en een geïntegreerd mechanisme inzake voedselveiligheid.De bewindsman deed dit namens president Chandrikapersad Santokhi die zich in zijn hoedanigheid van Caricom-voorzitter heeft laten vertegenwoordigen door Ramdin. 

Minister Ramdin begon zijn toespraak over voedsel- en energiezekerheid door aan te geven dat deze de kern vormen van samenlevingen en economieën. Hij stelde voor hieraan ook waterbeveiliging toe te voegen.

Voedsel mag volgens de bewindsman geen luxeartikel worden en er moet alles aan worden gedaan om te voorkomen dat voedselzekerheid uitdagingen aanleiding geven tot toekomstige conflicten of slagvelden, aangezien het aantal vruchtbare landbouwgronden mede door klimaatverandering afneemt. Gegevens uit de laatste publicatie van het Report on the State of Food and Nutrition Security (SOFI), in 2021, concluderen dat voedselonzekerheid 40 procent van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied trof; dit was 10% meer dan voor de rest van de wereld.

Dit wordt nog verergerd door de stijgende inflatie in de hele regio. Minister Ramdin zei verder, dat tekorten aan kunstmest, de inefficiënte distributie en de voortdurende stijging van de rentevoeten geen enkele vorm van troost bieden aan potentiële investeerders in de sector. Dit is niet duurzaam en daarom is het van cruciaal belang dat alle landen en de internationale voedselindustrie (IFI) zich ertoe verbinden een specifiek wereldwijd actieplan te ontwikkelen om herstel en groei op het gebied van voedselzekerheid, klimaat, landbouwinnovatie en duurzame productiviteitsgroei te beheren en te stimuleren. 

Al deze thema’s en beleidsterreinen zijn volgens de BIBIS-minister met elkaar verbonden. “Daarom zullen geïsoleerde oplossingen nooit volstaan; er moet een meer geïntegreerd, doeltreffend en alomvattend mechanisme voor technische en financiële bijstand worden aangenomen.” 

Minister Ramdin gaf aan dat de Caricom-regio een alomvattend antwoord en stappenplan heeft ontwikkeld om de uitdagingen aan te gaan en de landbouwsector in de regio te laten groeien. Hij informeerde de G20 dat het Caricom’s intentie en programma is om de voedselimport de daarmee gepaard gaande rekening tegen 2025 met 25% te verminderen.

  • Minister Ramdin heeft de G20-top op Bali ruimschoots gebruikt om de visie van Suriname en van de Caricom in allerlei toespraken en zogenoemde interventies duidelijk te maken op het terrein van onder andere gezondheidszorg, energie en dus ook van voedselveiligheid en waterbeveiliging.
  • De vraag is natuurlijk in hoeverre de aanwezige wereldleiders op de F20-top hebben geluisterd naar de vele woorden en intenties van de bewindsman c.q. de Caricom (en Suriname). Hoe denken die wereldleiders over de woorden van Ramdin, hoe denken zij over dat door de minister geopperde wereldwijde actieplan en een geïntegreerd mechanisme inzake voedselveiligheid? 
  • Velen in de Caricom-lidlanden en dus ook in Suriname zullen zich ongetwijfeld afvragen wat de impact zal zijn van alle gesproken mooie woorden van de heer Ramdin – waaronder ook vele clichés en allerlei politiek- en beleidsmatig correcte woorden. Hebben de woorden enige indruk gemaakt in de lidlanden van de Caricom en bij G20-wereldleiders op Bali? 
  • In ieder geval is gebleken dat de heer Ramdin gretig gebruikt heeft gemaakt om zijn internationale contacten op te frissen, te hernieuwen en wellicht hier en daar te verdiepen. 
  • En de lokale Surinaamse bevolking moet het maar weer doen met een stroom berichten van de Communicatie Dienst Suriname die vooral wil duidelijk maken hoe fantastisch werk de BIBIS-bewindsman heeft geleverd voor het eigen land en voor de Caricom-landen….
error: Kopiëren mag niet!