Rosanda Apai-Courtar schrijft haar eerste kinderboek ‘Gowtu Boy’

‘Gowtu Boy’ is het eerste kinderboek van Rosanda Apai-Courtar. Het boek vertelt het verhaal van de negenjarige Ferano Deugdzaam die er tegenop ziet om te verhuizen naar de kleine woning op Abrabroki. Hij woont juist zo gezellig met zijn vader en moeder op Lelydorp, in het grote huis bij opa, oma en oom Jimmy. 

Dan breekt er ook nog een vervelende ziekte uit. De scholen worden gesloten en papa kan geen eten meer verkopen aan bedrijven. Als Papa en Ferano de hele dag thuis moeten blijven, beginnen ze te kokkerellen. Samen openen ze het buurtrestaurant ‘Ferry’s Snack’. Daar komen de mensen van Abrabroki maar al te graag hun eten afhalen. De burrito bites van Ferry zijn een groot succes. Zijn vriendinnetje Faith weet de aandacht van een groter publiek te trekken voor zijn kookkunst. Dan gaan er nieuwe deuren open voor het gezin Deugdzaam.

“Een van mijn dromen komt uit”

Rosanda Apai-Courtar zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat het fantastisch aanvoelt om haar eerste kinderboek binnenkort te mogen lanceren. “Een van mijn dromen komt uit. Ik ben trots op mezelf, maar ook dankbaar voor de genade en het talent dat ik heb gehad.” 

Courtar heeft enkele jaren geleden meegedaan met de Don Walther schrijfwedstrijd en is tijdens de Corona-periode begonnen met schrijven. “Ik heb me dus niet verveeld tijdens de lockdowns. Ik kreeg toen een aanmoedigingsprijs en het advies van het verhaal een boek te maken. Dat deed ik na overleg met Ismene Krishnadath, die zelf ook schrijfster is. Vanuit Publishing Services Suriname kreeg ik alle hulp in tekstueel afronden, ik kreeg een tekenaar die hard werkte en zich inleefde in het verhaal en nu komt het binnenkort uit.” 

Het boek heet Gowtu Boy, “omdat Ferano Deugdzaam zo genoemd wordt in het gedichtje dat hij zich eerst laat voorlezen en later zelf leest.” Hij gaat zich echt gedragen als een jongen van goud, zegt Courtar. 

Aan de schrijfster werd de vraag gesteld, wat zij met dit kinderboek hoopt te bereiken. Hierop antwoordt zij: “Ik hoop dat meer kinderen gaan lezen, dat kinderen een positieve link maken met momenten dat het leven niet gaat zoals je wilt, dat ze veerkracht krijgen ‘als hij het kan, kan ik het ook’. Maar bovenal dat ze genietend en lachend van de grapjes door het boek gaan.”

Tot slot werd aan Courtar de vraag gesteld of er ook wordt gedacht aan een vervolgboek. “Ik voel het wel al kriebelen en heb ook al ideeën over een mogelijk tweede boek”, aldus de schrijfster.

Publicatie van het boek

Vragen over de publicatie van het boek zijn aan Ismene Krishnadath gesteld. Krisnadath geeft aan, dat het boek nog bij de drukker is. 17 december wordt het boek gepresenteerd. Het boek bestaat uit 90 pagina’s en zal in een oplage van 500 stuks verschijnen. 

Op de vraag, of het boek ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn, zegt Krishnadath dat mensen wel kunnen bestellen. Het wordt dan naar ze  verstuurd. Verder is de vraag gesteld waarom het boek maar liefst SRD 350 kost en niet goedkoper, gezien de huidige situatie van het land. Hierop antwoordt Krishnadath: “Wij zouden het ook graag goedkoper willen. Maar, bijna alle materialen waarmee een boek wordt gemaakt zijn import. De drukkerijen gaan mee met de koersstijgingen. Wij krijgen helaas geen subsidie bij onze boekproductie. In feite subsidiëren de producenten van de kinderboeken hun producten, want een heleboel overheadkosten worden niet meegeteld in de prijs.”

Voorverkoop Gowtu Boy

Gowtu Boy zal verkrijgbaar zijn voor SRD 350. Personen die zich opgeven voor de voorverkoop krijgen een speciale actieprijs van SRD 275. Men kan zich tot 17 december opgeven voor de voorverkoop en tot 30 december een exemplaar afhalen. De link voor de vooraanmelding is: https://forms.gle/VoW1Lpu1rvQxRDii6

SK

error: Kopiëren mag niet!