Rentelasten TD-veilingen gestegen naar boven SRD 1,8 miljard

De totale rentelasten van de wekelijkse Termijn Deposito (TD) veilingen die vorig jaar juli door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn geïntroduceerd in het kader van haar Open Markt Operaties (OMO) zijn deze week naar boven de SRD 1,8 miljard gestegen. Dit is het bedrag dat de deelnemende commerciële bankinstellingen in totaliteit tot nu toe verdienen met hun beleggingen in de kortlopende TD’s.

Afgelopen woensdag, 16 november, heeft de CBvS een totaal bedrag van SRD 548 miljoen kunnen ophalen, en die voor een korte periode “vastgehouden”. Het gaat om TD’s met een looptijd van 1 week, 1 maand en 3 maanden. Voor de 1-weekse TD’s is een bedrag van SRD 470 miljoen toegewezen tegen een gewogen gemiddelde rente van 86,6 procent. Dit is een daling van 0,7 procentpunt ten opzichte van de vorige week.

Bij de 1-maandse TD’s is een bedrag van SRD 30,5 miljoen toegewezen. De gewogen gemiddelde rente is hier 85,6 procent. Bij de 3-maandse TD’s is SRD 47,5 miljoen toegewezen tegen een rente van 86,9 procent.

Door middel van de TD-veilingen richt de CBvS zich op het beheersen van de hoeveelheid geld in het bankensystreem. Zodoende tracht ze de inflatie (en de wisselkoers) in toom te houden. Tegen de achtergrond van de alsmaar voortschrijdende inflatie en de koersontwikkelingen in de voorbije maanden, zijn de kritieken op de TD-veilingen in hevigheid toegenomen. 

De effectiviteit van de TD-veilingen om de inflatie in toom te houden wordt ernstig in twijfel getrokken. Is het de bedoeling geweest om overtollig geld in omloop “af te romen”, is er in 15 maanden tijd juist meer dan SRD 1,8 miljard extra aan geldhoeveelheid in het bankensysteem terecht gekomen. De bankinstellingen hebben er dus dik aan verdiend. Omgerekend tegen een koers van SRD 30 komt dat neer op US$ 60 miljoen.

SS  

error: Kopiëren mag niet!