“We moeten onbeheerste woede vermijden: één seconde kan je hele leven veranderen”

Kapitein Shyam Manniesingh van de afdeling Civiel Militaire Relaties van het Nationaal Leger, heeft op dinsdag 15 november een motivatiesessie gehouden op VOJ Copieweg in het district Para. De kapitein hield aan de leerlingen voor, dat er sprake is van grof taalgebruik en onverdraagzaamheid op scholen. “Er zijn heel wat dames die tijdens en na de school vechten. We moeten onbeheerste woede vermijden”, zegt Manniesingh.

“Sommige fouten kun je nooit meer rechtzetten”

“Tijdens mijn jeugdjaren was een vriend van me betrokken bij een vechtpartij. Hij heeft de fatale slag tegen zijn hoofd niet overleefd. We waren diep getroffen door het overlijden van onze klasgenoot. De leegte die hij achterliet was niet met woorden te vullen. Daarom ga ik naar alle scholen om met de studenten te praten. De andere scholier die daarvoor verantwoordelijk was werd aangehouden door de politie. Sommige fouten kun je nooit meer rechtzetten. Misschien denk je achteraf dat je anders zou kunnen reageren, maar dan is het al te laat. Eén seconde kan je hele leven veranderen, doordat je een misdaad hebt gepleegd en in de gevangenis terechtkomt.”

“Dat is karakterloos”

Aan Manniesingh werd de vraag gesteld, wat hij ervan vindt dat de beelden van de vechtpartijen worden vastgelegd en op social media worden verspreid. “Dat is karakterloos”, antwoordt hij. “Medescholieren moeten er alles aan doen om schande te voorkomen. Er wordt liederlijke taal geuit en men geniet van de verwerpelijke taferelen. Ik zou als collega tussen mijn vechtende collega’s staan en hen oproepen om onmiddellijk te stoppen met vechten! Maar deze generatie heeft er plezier in als er gevochten wordt. In het leger hebben we kameraadschap en teamgeest. We beschermen elkaar. En daarom zal ik er alles aan doen om vechten te ontmoedigen op scholen.”

Damp van een e-sigaret bevat ook schadelijke stoffen

Verder geeft Manniesingh aan, dat studenten op bepaalde scholen vape bestellen. Dit wordt online gedaan. In feite mag het niet verkocht worden aan jongeren beneden 18 jaar. Volgens de kapitein bevat de damp van een e-sigaret net als tabaksrook, schadelijke stoffen. Het kan de luchtwegen beschadigen en ook is er een verhoogde kans op kanker. Verder zegt hij, dat de kranten bol staan van gewelddadige excessen en drugshandel. Naar zijn zeggen worden studenten tegenwoordig ook geronseld door drugscriminelen.

Studenten moeten positief beïnvloed worden

Beleefdheid en respect  heeft veel voordelen, stelt Manniesingh. “Willen we ons herbewapenen tegen moreel verval dan moeten we onze studenten positief beïnvloeden. We moeten onze studenten richting geven. Ik zeg het vaak tegen studenten: Het kost veel energie om onnodig aandacht te trekken. Bespaar je energie om je huiswerk te maken. Je moet een onwrikbaar vertrouwen hebben in jezelf als je je omstandigheden wilt veranderen.”

SK

error: Kopiëren mag niet!