Presidenten Santokhi, Petro (Colombia) en Maduro (Venezuela) debatteren over bescherming Amazone regenwoud

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag deelgenomen aan een debat voor behoud van het Amazone tropisch regenwoud met de presidenten van Colombia en Venezuela, Gustavo Petro en Nicolas Maduro, tijdens de COP27-VN klimaattop in Egypte en een oproep gedaan voor een brede alliantie om de Amazone, het grootste tropisch woud van de planeet, te beschermen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt over het debat: “Dit is een initiatief van de president van Colombia, maar wij maken ook deel uit van het gebied. Het is daarom belangrijk om te praten over de bedreigingen zoals de ontbossing, enorme houtkap en problemen met waterwegen. Deze moeten stoppen.”

De bewindsman geeft verder aan dat er acties ondernomen moeten worden naar de wereld toe om dit vraagstuk op te lossen. Het milieu moet beschermd blijven en zo ook de tribale volkeren in het gebied. 

De bedoeling van het debat is, dat landen in Zuid-Amerika de verantwoordelijkheid dragen, zodat de vernietiging van de Amazone stopt en dat er een gecoördineerd herstelproces op gang komt. Minister Ramdin merkt verder op, aldus de Communicatie Dienst Suriname, dat het behoud van de Amazone alleen kan als leiders uit dit gebied op een lijn zijn. 

“Een groot deel van het regenwoud ligt in Suriname en wij zijn van mening dat er geen schade hieraan moet worden gebracht”, aldus Ramdin. De bewindsman zegt ook, dat dit probleem op een duurzame manier ontwikkeld moet worden. “We moeten elkaar goed verstaan en weten wat de prioriteiten zijn”, aldus minister Ramdin. 

  • Helaas blijft onvermeld wat Suriname, Colombia en Venezuela praktisch doen om dat tropisch Amazone regenwoud te beschermen. In alle drie landen vindt ongebreidelde illegale houtkap en kleinschalige- en grootschalige goudwinning plaats. In het debat kan dan worden gesteld dat er gezamenlijk op het continent actie moet worden ondernomen door Amazone-landen om het regenwoud te beschermen, maar laten die landen eerst eens zelf inventariseren wat zij aan beleid hebben en nog ontwikkelen om dat tropisch regenwoud en de daarin levende biodiversiteit daadwerkelijk te beschermen en een definitief einde maken aan de illegale houtkap en goudwinning.
  • Overigens is het opmerkelijk, dat minister Ramdin het woord voert na het debat en niet zijn collega Silvano Tjon-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Voorzover bekend is natuurbescherming, nog, geen beleidsterrein in de beleidsportefeuille van de BIBIS-minister.
error: Kopiëren mag niet!