Suriname en België bespreken verdere samenwerking tijdens COP27

President Chandrikapersad Santokhi en de premier van België, Alexander De Croo, hebben een bilateraal gesprek gevoerd over het uitdiepen van de samenwerking tussen beide landen. Dit deden ze in Egypte tijdens de VN klimaattop COP27, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname.

President Santokhi gaf aan dat er bilaterale afspraken zijn gemaakt met de premier van België. 

Na een telefonisch gesprek eerder deze week, waarbij er over tal van onderwerpen van gedachten is gewisseld, vond dus een vervolg overleg plaats tijdens COP27. Het staatshoofd merkte op, dat Suriname en België historische banden hebben met elkaar en dat er reeds op verschillende gebieden wordt samengewerkt. Het staatshoofd wil de samenwerking Santokhi verder uitdiepen. Er zijn gesprekken gevoerd op het gebied van onderwijs en de agrarische sector. 

Verder zullen er meer mogelijkheden bekeken worden om de drinkwatervoorziening in het binnenland en Commewijne uit te breiden. Suriname heeft ook ondersteuning gevraagd op het gebied van havenfaciliteiten.

België  zal tevens Suriname ondersteunen bij haar standpunt inzake  “verlies en schade”, waarbij er is gevraagd voor herstel van schade voor de onderwater gelopen gebieden in het binnenland. Suriname en andere ontwikkelingslanden zullen op de VN-conferentie over klimaatverandering aandacht vragen voor concrete plannen en het inlossen van gemaakte beloften door de geïndustrialiseerde landen tijdens voorgaande bijeenkomsten.

“België is open voor die discussie. We gaan kijken op welke manier we kunnen helpen bij adaptatie”, aldus De Croo.

error: Kopiëren mag niet!