Koers boven SRD 30 voor US-dollar

De US-dollar werd vrijdag 4 november bij cambio’s voor net boven de SRD 30 verkocht. De Euro werd verhandeld voor SRD 28,75. Op de notering vrijdagmiddag van de Centrale Bank van Suriname sloot de koers van de US-dollar op SRD 29,90 en de Euro 28,61.

Er zit reeds geruime tijd een opwaartse druk in de wisselkoers. Op enkele plaatsen werd de US-dollar voor SRD 31 verkocht. De koers lijkt zich niet te storen aan mededelingen van president Santokhi donderdag in het parlement over maatregelen die binnen enkele weken zijn beslag moeten krijgen en welke gericht zouden moeten zijn op ondersteuning aan de groepen in de samenleving als gevolg van crisis in het land. 

De koersontwikkeling van de afgelopen maanden, de daarmee gepaard gaande inflatie en alsmaar stijgende prijzen van goederen in de winkels baart de totale samenleving zorgen.

Voor grote delen in de samenleving wordt het elke dag steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Velen hadden verwacht dat de president donderdag in het parlement concrete en direct merkbare acties zou aankondigen die enige verlichting zouden bieden.

Er zijn wel zaken in vergevorderde fase van voorbereiding op het vlak van het sociaal programma. Via een digitaal kaartsysteem zal er financiële ondersteuning worden gegeven aan zij die daarvoor in aanmerking. Zover is het echter nog niet. Men had verwacht dat er maatregelen zouden worden aangekondigd op het vlak van de prijzen in de winkels.

Er wordt gewerkt aan het rechtstreeks kopen van producten van de producent in het buitenland, en deze direct naar de consument te brengen. Hiermee kunnen volgens de president de prijzen met 40 % omlaag. Goed..,, maar dat gebeurt pas over twee of drie maanden. De besprekingen en voorbereidingen zijn gaande. Het ziet er dus niet naar uit dat binnen de kortste keren enige positieve veranderingen zullen optreden in de prijzen in de winkels.

Met de alsmaar aanwezige opwaartse druk op de wisselkoersen, is het elke dag het hart vasthouden dat die niet nog verder wegschuift. Maar, de afgelopen maanden is steeds weer gebleken dat zulks ijdele hoop is geweest… Hopelijk komt er gauw kentering in de situatie. De samenleving houdt het niet langer vol.

SS

error: Kopiëren mag niet!