NPS mosterd na de maaltijd

Al pakweg anderhalf jaar is de Centrale Bank van Suriname bezig met termijndeposito veilingen waarbij banken op een goedkope manier hun geld kunnen inleggen op hoge rente en nu is al ruim 5.1 miljard aan rente uitgekeerd. Vanaf het eerste moment hebben mensen direct kanttekeningen hierbij geplaatst.

Maar, ondanks het feit dat deze kanttekeningen werden gemaakt, heeft niemand er acht op geslagen. Het feestje van de Centrale Bank gaat tot nu toe vrolijk door, en na pakweg anderhalf jaar komen politici tot de ontdekking dat wat ruim een jaar geleden is gezegd niet zijn weerslag heeft gekregen in de samenleving .

En dat is, dat de koers en de inflatie reeds een jaar omlaag hadden moeten gaan.

De jaarinflatie eindigde vorig jaar op 60,7 procent. De jaarinflatie tot april dit jaar bevond zich echter nog steeds op het niveau van december 2021. Na april vertoonde de jaarinflatie een daling naar 41,9 procent. Voor september was het inflatiecijfer zeer hoog.

De koers zien wij ook steeds stijgen.

Parlementariërs zoals Asiskumar Gajadien (VHP) hebben in het verleden reeds opmerkingen gemaakt dat het niet werkt en niet goed is. Hij zei zelfs in een tv uitzending van RBN, dat er gekeken moet worden of er mogelijk geen sprake is van georganiseerd verband van het weghalen van geld van de samenleving via de Centrale Bank. Ook de president heeft moeite gehad met de termijndeposito veilingen, maar ondanks dit alles wordt er nog steeds een kat en muis spelletje gespeeld en gesteld dat het aan de Centrale Bank ligt en dat die autonoom is.

Dat is echter onjuist, omdat de volledige autonomie op dit stuk van een bank in een land niet bestaat. Er is altijd een wisselwerking tussen de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën.

Wat verder bekend is, is dat de Raad van Commissarissen benoemd is door de regering, dus de politiek heeft altijd invloed op deze bank zover zij dat wenst.

Wij hebben gezien tijdens de regering Bouterse, dat de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank gefaald heeft en bewust of onbewust aan de kasreserve van de banken is gegaan. Simpel gezegd, men heeft het een andere wending gegeven (“gestolen”). 

De governor van de Centrale Bank is vervolgd en werd veroordeeld. Echter hebben wij niet gezien, dat de Raad van Commissarissen ook vervolgd is.

Wij zien nu een soortgelijk geval waarbij de Raad van Commissarissen het controlerend orgaan, alles oogluikend toelaat, dus ook deze verdamping van volksgelden sanctioneert.

Nu zien wij, dat de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, naar buiten treedt en nu pas dezelfde mening is toegedaan over die veilingen. Hij herhaalt daarbij hetzelfde verhaal. Mosterd na de maaltijd natuurlijk.

Heel opmerkelijk en tot op de grens van zielig, is dat de man, die voorzitter is van de NPS, met veel ervaring en van wie men beweert dat hij veel kader heeft, zo laat tot de ontdekking komt dat hetgeen gebeurt met de termijn deposito zeer nadelig is voor de samenleving.

Terwijl de kleine financiële instellingen overnacht verrijkt worden voor het niet werken. Hoe moet de NPS, onder leiding van Gregory Rusland, leiding geven aan ons land als hij nu pas tot die ontdekking komt. Het is jammer, want intussen hebben de mensen hun miljoenen verdiend, die anders besteed hadden kunnen worden.

Gregory Rusland heeft geen moment gezegd wat er moet gebeuren en met zijn late afkeuring hoe wij die 1.5 miljard SRD terug krijgen. Want weg is weg. Legaal, juridisch correct verdampt zou men dat noemen. 

Tot nu toe is het parlement, ondanks de opmerkingen, ook niet in staat iets te doen en nog minder de president van de republiek Suriname.

Dat zelfs ons staatshoofd vanaf het begin kanttekeningen heeft geplaatst en niets kan doen is een teken van onvermogen mede richting te geven aan het financieel economisch deel van ons land. Hij praat leuk mee dat het niet kan en niet mag, maar grijpt al maanden niet in.

Het feestje gaat dus gewoon vrolijk verder en het volk wordt gewoon uitgemolken door een kleine groep uit de financiële instellingen, verricht door de Centrale Bank van Suriname. 

Maikel Vieira

error: Kopiëren mag niet!