Intrekken van gronden die reeds in cultuur zijn gebracht is absurd

Een van de gevolgen van het opnemen van politieke partijen van mensen die net in evolutionaire termen gesproken kennis hebben gemaakt met beschaving is gelegen in beleid en handelingen die dwars staan op het proces van sociaaleconomische ontwikkeling.

Roofbouw want daar gaat het om, hebben weinig kennis op welke wijze Suriname ontwikkeld is geworden. Zij wensen nu te plukken van de vruchten van de boom die zij niet geplant hebben want zij komen uit een roofbouwcultuur en planten weinig. Zij zijn niet te verkwalijken omtrent dit gemis aan kennis.

Zo is de Saramacca polder aangelegd in de jaren 30 van de vorige eeuw tezamen met het Saramacca kanaal ten behoeve van de landbouw om de bevolking van Paramaribo te voorzien van rijst groenten melk vlees en fruit. Want de koloniale overheid was moe om alles te importeren uit Nederland ten behoeve van mensen die de hele dag rondhingen. De term bodemloze put stamt uit die periode.

De wet op de uitgifte van domeingrond hoort daarom in de prullenbak. Omdat ze remmend werkt op elke ontwikkeling van de economie. Voor alles wat met grond te maken heeft moet je naar een minister wier achterban alleen maar wil inhalen. Alles wat met grond te maken heeft de handtekening van deze minister nodig en het proces duurt jaren dan durven mensen nog te praten over het aantrekken van investeerders. Ze weten niet dat daarom alle plantages privaat en erfelijk eigendom waren alleen een idioot gaat investeren in een land als Suriname op grond wat niet van hem is.

De wet geeft geen mogelijkheid om grond die eenmaal in cultuur is gebracht om die in te trekken omdat daar maar rondlopen. De mensen van RGB komen niet uit een cultuur van landbouw maar van roofbouw en weten dus niet dat de vuistregel is voor de teelt van rundvee op graslandcultuur in de tropen van een koe per hectare. Dus twee koeien per hectare is niet goed. Twee koeien moeten in de tropen op 2 ha grasland cultuur.

Hopelijk raadplegen de mensen van RGB echte landbouwkundigen alvorens ze gronden gaan intrekken. Het zijn mensen die behoorlijk eenkennig zijn daarom lopen ze ook achter.

En hopelijk maken politici in de toekomst niet de fout om aan politieke partijen met aanhang in de roofbouw cultuur cruciale ministeries als RGB en natuurlijke hulpbronnen te geven. Creëer voor hun speciale ministeries als een Ministerie van hopeloze zaken, en Ministerie van de vestiging van marsmannetjes op Venus.

Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!