Moderne kunst en natievorming

Art-promotor en kunstfilosoof Luciël Becker die als kunstenaar met WildcoastArt van 27 tot en met 30 oktober participeerde in de Nationale Kunstbeurs 2022 in De Hal, zegt dat hij op het indrukwekkend kunstwerk Book of Life van de kunstenaar Sapience na, geen andere creatie op de beurs zag hangen die ingebedde moderne kunst vertegenwoordigde. 

Dit is kunst zoals de bekende Remy Jungerman enMarcel Pinas maken en Soeki Irodikromo en Winston van der Bok maakten door elementen te ontlenen aan een nationale bron c.q een groepsspecifieke kunstuiting en deze  – al of niet – creatief, inventief en innovatief te  cArt-promotor en kunstfilosoof Luciël Becker die als kunstenaar met WildcoastArt van 27 tot en met 30 oktober participeerde in de Nationale Kunstbeurs 2022 in De Hal, zegt dat hij op het indrukwekkend kunstwerk Book of Life van de kunstenaar Sapience na, geen andere creatie opombineren met vormen uit een andere nationale bron. Dus: moderne kunst die ingebed is in onze geschiedenis, cultuur en samenleving.Te omschrijven als kunst met een lokaal karakteristiek van artistieke aard en een moderne interculturele uitstraling.

Ingebedde moderne  kunst heeft in de visie van  de art-promotor en filosoof de cruciale  functie of kracht cultuur-etnische barrières te  doorbreken.  Omdat het de kijkers op eigentijdse wijze een stukje zelfherkenning biedt, ook al lijken kijkers en kunstenaars niet op elkaar. Ingebedde moderne kunst brengt immers in de sociaal-culturele sfeer een natievormingsproces op gang dat onze naar ras, cultuur en godsdienst gefragmenteerde samenleving transformeert naar een volledige  en inclusievere. Of anders: ingebedde moderne kunst verdiept de harmonische integratie van de naar ras, cultuur en godsdienst verscheiden groepen.

Het creëert spontaan een nationale interculturele identiteit by design voor onze multiculturele oftewel alakondre  samenleving, waarvan de  delen – burgers en /of cultuurgroepen – nog te onderscheiden zijn, maar niet meer te scheiden. Omdat de verscheiden groepen op volmenselijke wijze intercultureel op elkaar betrokken zijn c.q. een hechte natie vormen!

Luciel Becker, 

WildcoastArt

error: Kopiëren mag niet!