Maandinflatie in september 3,3%

De consumentenprijzen op maandbasis zijn in september in vergelijking met de maand daarvoor gemiddeld met 3,3% gestegen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).  In vergelijking met september vorig jaar zijn de gemiddelde consumentenprijzen met 41,9% gestegen.

Het ABS houdt maandelijks de ontwikkelingen bij van consumentenprijzen door middel van de Consumentenprijsindex (CPI). De CPI is een maat voor de gemiddelde veranderingen in prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in de CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo en Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 115 meetpunten), Coronie en Saramacca (bij circa 105 meetpunten),Commewijne (bij circa 120 meetpunten) en in Para (bij circa 120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.

Bouwprijzen en koers

Ook de gemiddelde prijzen in de bouw blijven stijgen. Volgens cijfers van het ABS zijn deze in het derde kwartaal van het jaar in vergelijking met het tweede kwartaal met 16,2% gestegen. Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar bedraagt de gemiddelde stijging van bouwprijzen 38,4%.

Aan de geldontwaarding van de SRD lijkt er maar geen stop kunnen komen. De prijzen van producten in de winkels en in de bouwmaterialenzaken bewegen zich al enkele maanden slechts in één richting: naar boven. De officiële koers van de Centrale Bank van Suriname noteerde afgelopen vrijdag een slotkoers van SRD 29,76 voor de US-dollar en SRD 28,28 voor de Euro. In de praktijk wordt er voor de US-dollar al meer dan SRD 31 betaald.

SS

error: Kopiëren mag niet!