Veel lokale Brazilianen hopen op winst president Bolsonaro

Zo’n 156 miljoen stemgerechtigde Brazilianen konden zondag weer naar de stembus. Ook in Suriname kon de lokale Surinaams-Braziliaanse gemeenschap stemmen. De strijd ging tussen de zittende president en oud-legerkapitein Jair Bolsonaro (67) namens de Liberale Partij (PL) en oud-president Luiz ‘Lula’ da Silva (76) van de Arbeiderspartij. De laatste peilingen lieten een nek-aan-nekrace zien. Lula zou een voorsprong van enkele procentpunten hebben op Bolsonaro. 

Bij de eerste ronde van de verkiezingen, waaraan begin deze maand elf kandidaten meededen, kreeg Lula 48 procent van de stemmen en Bolsonaro 43 procent. Maar, in beide kamers van het parlement werd Bolsonaro’s partij de grootste. Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft, was de tweede ronde nodig. 

Nek aan nek

De uitslag bleek veel meer nek aan nek te zijn in de eerste ronde. Bij het binnenlopen van de eerste uitslagen erkenden de peilers, dat ze de steun voor Bolsonaro, president sinds 2019, hadden onderschat. Dagblad Suriname constateert vooral onder de Surinaamse Brazilianen sterke voorkeur voor president Bolsonaro. “Hij is de beste”, stelde een enthousiaste Braziliaanse op de dag van de verkiezingen desgevraagd tegenover Dagblad Suriname. 

Ook na de verkiezingen spraken zij de hoop uit voor zijn overwinning. Desondanks lijkt de terugkeer van oud-president Lula eerder op een realiteit. 

Het Braziliaanse staatshoofd was in januari dit jaar in Suriname voor de eerste bilaterale top tussen de twee landen. 

Samenwerking met Brazilië

Suriname heeft een intensieve samenwerking met Brazilië. Ook woont er een grote gemeenschap met Braziliaanse roots in Suriname. President Bolsonaro kwam in januari naar Suriname om de hernieuwde relatie te consolideren. De landen hebben een rijke historie op het gebied van bilaterale en multilaterale samenwerking gaven zowel President Chandrikapersad Santokhi en Bolsonaro aan destijds. 

Het eerste officiële contact vond plaats op 21 juli 1976, tijdens het bezoek van de toenmalige Surinaamse premier Henck Arron aan Brasilia, waarbij de twee regeringen destijds drie bilaterale verdragen aangaande culturele, handels- en technische samenwerking aangingen. Ook werd een gezamenlijke Braziliaans-Surinaamse commissie opgericht voor het verdiepen van de onderlinge betrekkingen. In 2020 hebben de landen twee samenwerkingsovereenkomsten getekend over het bestrijden van malaria alsook assistentie van Brazilië op het vlak van cyber security.  

Inmiddels is bekend, dat Luiz Inácio Lula da Silva de beslissende tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Met 50,9 procent is het een nipte overwinning voor Lula. Zijn tegenstander, de zittende president Jair Bolsonaro, kreeg 49,1 procent van de stemmen.

error: Kopiëren mag niet!