NPS stapt niet uit coalitie, maar wil socialer beleid

Partijcongres spreekt zich uit

De Nationale Partij Suriname, NPS, blijft de coalitie ondersteunen. Het congres van de groene partij heeft zich hierover zondag 30 oktober uitgesproken. De partij eist wel dat er betere armoedebestrijding komt en dat het beleid socialer wordt.

De NPS heeft de haar aangeboden posten geweigerd. Momenteel heeft de partij drie Assembleeleden en namens de partij zijn er twee ministers in het kabinet. 

Bij elkaar blijven 

“Laten wij bij elkaar blijven”, zei president Chandrikapersad  Santokhi eerder over de ruis binnen de coalitie, met name de NPS. Dit gaf de president onlangs aan in het programma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal. President Santokhi was te gast bij Faried Pierkhan die Kal Aaj Aur Kal presenteert. Het staatshoofd gaf aan, dat alle partijen allemaal afzonderlijk de verkiezingen zijn ingegaan. Na de verkiezingen waren de eerste inzichten van de ABOP om alleen met de VHP te regeren. Een coalitie van 30 zetels. “Wij hebben kleinere gezien. Maar toen hebben wij aangegeven; de NPS moet erbij. De ABOP heeft daarop aangegeven: Dan moet VHP de NPS accommoderen. Dat is ook gebeurd. De VHP heeft ministeries, directeursposten en andere plaatsen opgegeven voor de NPS.” 

“Indien er problemen zijn hebben wij de visie om die coalitie breed te bekijken. Er is een werkgroep daarvoor ingesteld. We zijn een coalitie, Laten wij bij elkaar blijven,” aldus de president. 

Verdeeld NPS 

De NPS is intern verdeeld over haar participatie in de coalitie. Prominent Assembleelid Patricia Etnel reageerde onlangs erg fel tegen de oproep van haar eigen erevoorzitter Ronald Venetiaan om de regering Santokhi-Brunswijk te ondersteunen. De oud-president deed die oproep tijdens de lezing ‘Overleven in de huidige crisissituatie’ in Grun Dyari. “Wat hij nu nodig heeft, is een volk dat hem niet in de steek laat nu hij moeilijke keuzes moet maken. Hij moet zijn fouten wel corrigeren, maar wij hebben hem als trekker gekozen om ons voor te gaan in wat vooraf een zware job mocht heten”, zei Ronald Venetiaan, voormalig president en ex-voorzitter van de NPS. 

Etnel blijft erbij: de NPS moet uit de coalitie stappen. Ze riep via social media partijleden op om dit gedaan te krijgen bij het congres van zondag. Opmerkelijk is dat zij, samen met Ivanildo Plein, heeft deelgenomen aan acties in augustus tegen de president. NPS-voorzitter Gregory Rusland stelde toen in reactie daarop tegenover lokale media, dat binnen de NPS een ieder zijn of haar eigen mening mag hebben. 

error: Kopiëren mag niet!