Dharm Mungra: “Bureaucratie is frustrerend en kostenverhogend”

De voorzitter van de politieke partij De Nieuwe Leeuw (DNL), Dharm Mungra, is van mening dat minder bureaucratie veel voordelen voor Suriname zou hebben. Mungra wijst op de nu vaak ingewikkelde formulieren, tijdrovende procedures en gecompliceerde systemen die gelden. “Overheden in vooral Suriname gaan gebukt onder administratieve rompslomp”, merkt Mungra op en zegt ook dat dit grote invloed heeft op de effectiviteit en efficiëntie van het werk. 

“Bureaucratie werkt daarnaast frustrerend en kostenverhogend. Zaken worden steeds onnodig moeilijker gemaakt”, merkt de voorzitter van DNL op. Wat hem betreft kan liever vandaag dan morgen afscheid worden genomen van de vele bureaucratische constructies. “Want op deze manier zullen wij nooit een land ontwikkelen”, benadrukt hij. Volgens hem beïnvloeden te veel ‘lijnen’ en ‘schakels’ het proces van een goede besluitvorming.

Macht

Het gevolg is de tijd die hiermee gepaard gaat. “Alles duurt vele malen langer. Vaak willen bureaucraten zaken weten die niet eens nodig zijn om te weten.” Bij dit gedeelte komt volgens Mungra de factor ‘macht’ om de hoek kijken. “Want bij macht kunnen er barrières worden opgeworpen die de persoon met macht alleen kan oplossen”, verduidelijkt hij.

Mungra noemt als voorbeeld het proces van het doen van aanbestedingen waar zaken via verschillende kanalen weken in beslag kunnen nemen. “En wanneer iets na 3 tot 6 weken klaar is dan komt het terug, waarna de ambtenaren weer alles moeten verwerken, dit kan dan weer tot 2 weken duren, afhankelijk van het project moet er daarna soms nog een machtiging aan te pas komen en dat duurt dan weer 2 weken. Ondertussen ben je dan bijna 3 maanden verder.” Mungra wijst in dit verband op de financiële gevolgen, omdat de koers in die 3 maanden is gestegen. Hij herhaalt de onnodige procedures en het lang laten liggen van stukken.

Beleid “OW subliem”

De partijvoorzitter haalt aan dat versimpeling een kwestie is van beleid maken. Mungra klinkt lovend over de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed. “Hij heeft de zaken goed ingezien. De ambtenarij is volgestopt met onnodige functies en mensen die op een gecreëerde plaats zitten moeten ook werk hebben, hierdoor ontstaan nieuwe schakels waardoor de wachttijden en frustraties toenemen”, bepleit Mungra. In het geval van de minister van OW noemt hij de bouwvergunningen. Deze duurden tussen 3 maanden tot 2 jaar.  “De minister heeft erkend, dat er veel incompetentie is op het ministerie.”

Daarnaast noemt Mungra nog de verkavelings-, duiker- en de planologische vergunningen waarvoor een one stop window is ingesteld. “Iedereen komt en dient zijn of haar stukken in.” 

Verder noemt Mungra nog een aantal zaken die in de procedures zijn verbeterd, waarbij het ministerie alleen nog maar het planologische en de stedenbouwkundige aspecten controleert. “Dat betekent dat binnen een week of twee weken een vergunning kan worden afgehandeld in plaats van twee jaren”, benadrukt Mungra. Hij omschrijft deze gang van zaken bij OW als een “sublieme versimpeling”.

Tot slot zegt Mungra dat hiermee de incompetentie en de corruptie worden aangepakt.

RB 

error: Kopiëren mag niet!