TD-veiling haalt SRD 990 miljoen op, rente 85,2%

Bij de Termijn Deposito (TD) veiling van woensdag 26 oktober heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een totaal bedrag van SRD 990 miljoen opgehaald. Dit bedrag verspreid over drie verschillende TD’s wordt gedurende de looptijd waarop het betrekking heeft “vastgebonden”. 

Voor de 1-weekse TD’s hebben de deelnemende banken SRD 149,5 miljoen aangeboden ter belegging, tegen een gewogen gemiddelde toegewezen rente van 85,2%. Dit is een rentestijging van 2,8 procentpunt.

Voor de 1-maandse TD’s is voor een totaal bedrag van SRD 695 aangeboden door de banken. De rente hiervoor is 85% geworden. Voor de 3-maandse TD’s waarvoor de banken voor totaal SRD 145 miljoen hebben geboden en toegewezen gekregen, is de rente eveneens 85% geworden.

De totale gecommitteerde rente aan de banken is met de veiling deze week verder gestegen naar ruim SRD 1,6 miljard. Dit is de rente die aan de banken betaald worden voor hun beleggingen in de kortlopende TD’s van de CBvS. De wekelijkse TD-veilingen zijn vorig jaar juni geintroduceerd als monetair instrument om overtollige geldhoeveelheden in omloop “af te romen” en voor enige periode “vast te binden”. Daarmee wordt beoogd de inflatie terug te dringen.

SS

error: Kopiëren mag niet!