Honorair consul in Libanon wil samenwerkingsrelatie met Suriname intensiveren

Honorair consul van Suriname in Libanon, Antoine Kareh, heeft woensdag 26 oktober een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Rishma Kuldipsingh van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ). Kareh wil de samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Libanon intensiveren. Om dit te kunnen bewerkstelligen gaat een werkgroep geїnstalleerd worden om investeerders uit beide landen aan te trekken, en om ondernemerschap te stimuleren en te ontwikkelen, zo meldt het ministerie in een persbericht. 

De werkgroep zal bestaan uit vertegenwoordigers van het Directoraat Ondernemerschap, het Directoraat Technologische Innovatie en het Onderdirectoraat Internationale Handel, om aangekaarte zaken te realiseren. Ook zal er aandacht worden besteed aan het stimuleren en ontwikkelen van de investeringsmogelijkheden tussen Suriname en Libanon.

Aanwezig waren woensdag ook de honorair consul van Tsjaad in Libanon, Ghazi Assakar, de voorzitter van de Surinaamse Libanese Vereniging, Tedy Jbara, de Surinaams-Libanees zakenman Antoine Armali en het hoofd van de Afdeling Midden-Oosten van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationaal Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Terry Shameem. 

Meer diepgang in relatie

Kareh benadrukte, dat in het kader van intensivering van de relatie tussen beide landen, gekeken zal worden naar de ontwikkeling van de Surinaamse economie, met name naar gebieden waarin de Surinaamse overheid wil gaan investeren. Verder wees hij erop, dat er meer diepgang zal moeten komen in de relatie tussen Suriname en Libanon. Op zowel cultureel alsook economisch gebied kunnen er investeringen plaatsvinden, zodat de economie van beide landen op een hoger niveau kan worden gebracht. 

Minister Rishma Kuldipsingh van EZ toonde zich ingenomen met het bezoek van de honorair consul en delegatie. Ze benadrukte dat één van de beleidsdoelen van EZ, het stimuleren en ontwikkelen van ondernemerschap is. Het ministerie stimuleert investeringsmogelijkheden van bedrijven zodat zij ook in Suriname kunnen investeren en hun eigen fabrieken kunnen opzetten. De bewindsvrouwe wees er ook op, dat er meer aandacht besteed zal worden aan de ontwikkeling van eigen productie en minder aan import. 

Ze gaf aan dat er al gewerkt wordt om de houtblokken export te verminderen met als doel die verder zelf in  Suriname te verwerken. De EZ-minister deelde mee, dat er  gewerkt zal worden aan het instellen van een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van het Directoraat Ondernemerschap, het Directoraat Technologische Innovatie en het Onderdirectoraat Internationale Handel, om de aangekaarte zaken te realiseren. Ook zal er aandacht worden besteed aan het stimuleren en ontwikkelen van de investeringsmogelijkheden tussen Suriname en Libanon.

  • Het bezoek en het doel van het bezoek van de honorair consul van Suriname in Libanon aan het ministerie van EZ is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Wie het internationale nieuws een beetje volgt weet, dat Libanon zelf nu niet bepaald in de slappe was zit. De vraag is dus wat Libanon zou kunnen betekenen voor Suriname. Het gaat om twee praktisch financieel failliete landen. Het is in Libanon zelfs zo erg, dat inwoners nauwelijks aan hun eigen geld op rekeningen bij banken kunnen komen. Mensen plegen overvallen op banken om hun eigen geld op te eisen en de overvallers krijgen geen straf, neen, het zijn helden.
  • De Libanese Sali Hafiz (28) overviel haar bank om de kankerbehandeling van haar zusje te betalen. Ze werd een volksheld. “Dit is ons geld”, wordt gesteld. De behandeling kost tienduizenden dollars. Haar familie heeft geld, maar dat staat op een bankrekening. Van de bank mag men echter per maand slechts het equivalent van 400 Amerikaanse dollar in Libanese ponden opnemen. Ze weigeren een uitzondering te maken. Sali Hafiz zag een speelgoedpistool en trok de stoute schoenen aan. Op de ochtend van 14 september wandelde Sali Hafiz naar haar bank en eiste haar eigen geld op. Al snel kreeg de jonge Libanese 14.000 dollar in contanten. Ze eiste een bonnetje als bewijs dat het geld van haar familie is en niet is gestolen. Vervolgens wandelde ze de bank weer uit. Politie was nergens te bekennen.
  • 80 procent van de Libanezen leeft vandaag de dag onder de armoedegrens. Het minimumloon is nog geen 20 dollar, terwijl de prijzen van voedsel nergens ter wereld sneller toenemen dan in Libanon. In juni stond de voedselinflatie in Libanon volgens de Wereldbank op 332 procent. En een overheid die opdraait voor de kosten van zaken als onderwijs of gezondheidszorg is er niet. 
  • Het land kampt ook nog steeds met de gevolgen van een explosie in augustus 2020 in het havengebied van Beiroet. Bij de ramp kwamen 218 mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond. De ravage was enorm en veel huizen rond de haven werden verwoest. Later bleek dat er in het havengebied van Beiroet 2.750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen, dat was ontploft na een brand in een loods. Als gevolg van de ramp viel de regering en sindsdien is het land politiek instabiel. 
  • Daarnaast is Libanon in een van de grootste economische crises ooit beland. Voor de wederopbouw hoeven de inwoners van Beiroet dan ook niet te rekenen op hulp van de overheid.

Dat dan nu, oktober 2022, de Surinaamse honorair consul in Libanon EZ met een bezoek vereert, in de hoop dat de samenwerking tussen Libanon en Suriname kan worden versterkt. Het bezoek van Antoine Kareh en het doel van dat bezoek staan feitelijk in schril contrast met de huidige situatie in Libanon, een land dat zichzelf nauwelijks financieel-economisch kan bedruipen, zal weinig tot niets voor Suriname kunnen betekenen….. en andersom.

PK

error: Kopiëren mag niet!