De burger bloedt “dood”

President Chandrikapersad Santokhi heeft op vrijdag 14 oktober een platform geïnstalleerd ter stabilisatie van de koers. Dit keer is het opmerkelijk geweest voor oplettende burgers, dat het geen commissie of team van cluster ministers is, maar een nieuwe term, en dat is dus een platform. Roche, een oplettende burger met economische kennis, deelt zijn opvattingen met de redactie van Dagblad Suriname.

Verschillende actoren, maar zelfde aanpak plan

Roche is van mening, dat de president het platform heeft opgezet met verschillende actoren erin, met de eigenlijke reden om de koers te kunnen beheersen, maar voor nu lijkt het er niet op dat daar sprake van is.

Bij het schrijven van dit artikel lag de koers volgens Roche al op SRD 29 voor 1 US-dollar. Hij vervolgt met: “Deze hoge koers heeft zijn weerslag op de alledaagse prijzen, de burgers voelen het bij het doen van hun inkopen of bij het betalen van hun rekeningen. De burgers bloeden “dood””.

“Daar de president nu zo een platform heeft samengesteld, waarin zitting hebben de Centrale Bank van Suriname, de Vereniging van Cambiohouders in Suriname, de Deviezencommissie, de Surinaamse Bankiersvereniging, het platform van importeurs, afgevaardigden uit de oliesector, de houtsector en de mensen uit de goudsector, geeft aan dat men niet meer weet hoe de koersen te beheersen.”

De president heeft ettelijke keren in de afgelopen maanden vergaderd met eveneens dezelfde mensen. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk dacht het even te komen doen, a la ABOP zijn van dwang. Direct daarna schoot de koers verder omhoog. 

Wat de president nu doet is zijn verantwoordelijkheid als regering weg te schuiven naar derden, om mogelijk later verhaal te zoeken, dat het “bloeden” van de burger niet zijn schuld is, maar van het platform.

De governor van de Centrale Bank van Suriname moet de eer aan zichzelf houden

“Om nu te zien dat de Centrale Bank op hetzelfde niveau is gezet van de cambio’s en banken, schetst dan ook een duidelijk beeld dat de Centrale Bank de koers niet meer onder controle kan houden. De positie van de Centrale Bank is ook gedevalueerd. Dit soort taferelen hebben wij eerder ook gekend tijdens de regering Bouterse, toen hij dacht de koers in bedwang te kunnen houden. Het heeft niet gewerkt.”

“Het zou van goed fatsoen getuigen, dat de governor het toegeeft dat hij het niet kan en dat hij bedankt”, zegt Roche verder.

Hij zegt ook, dat de verschillende actoren in samenwerking met de Centrale Bank geen toverstok en wondermiddel hebben om de koers te beheersen, het enige dat ze wel zullen doen is de verschillende grieven kenbaar maken.

Zal plan van aanpak werken?

Hoewel de president na drie maanden een verslag verwacht, zal volgens Roche niet veel gaan verschillen. Hij zegt dit, omdat hij vindt dat we al niet voldoende valuta verdienen. En in deze drie maanden gaat de koers niet op vakantie tot men een presentatie doet.

“De koers is als een jojo. Mogelijk denkt de president dat met een platform er een koersen stilstand komt. Koersen kennen geen stilstand en het zal nog erger worden, omdat de markt ook ziet de de president het uit handen heeft gegeven. Ook ziet de markt, dat de inflatie in de wereld blijft toenemen, de dollar sterk is met hoge rente, en de euro aan het crashen is.”

“Onze Euro reserve verdampt dagelijks, als ook onze goudreserve door wat in de wereld gebeurt. Laat de Centrale Bank ons vertellen hoe groot deze verliezen zijn, welke trend door zal gaan.”

De enige oplossing die er kan komen volgens Roche, is een oplossing van spelen met hetgeen dat je al hebt aan valuta. “De US dollar die wij hebben, als het 1 US dollar is zal die niet door te praten US 100 dollar worden. Het is vaker gebeurd dat er verschillende actoren bij elkaar worden geroepen om samen een mogelijke oplossing te bedenken.

Hetgeen dat je nu doet, zal echt een wondermiddel zijn van de president, want er is geen vertrouwen. De mensen die een reserve thuis hebben liggen, willen het in het buitenland oppotten. Burgers die SRD’s hebben dumpen het door te wisselen. De SRD wordt gedumpt, omdat het iedere dag aan waarde verliest. De druk geeft ook geen vertrouwen, alle druk is op de US dollar markt. Ook is het illegaal.”

“Wat men ook koopt, de slimme mensen kopen goud. Want je hoeft niet perse te sparen in valuta. De goudprijs is laag, dus de mooiste tijd om te kopen. Dat is ook waarde vastleggen en betrouwbaarder dan papiergeld.

Ondanks dat het laag is, US$ 1.685, maken de porknokkers nog winst als ook de grote goudmijn ondernemingen Zolang ze niet tegen hun kostprijs aan kijken gaan ze niet sluiten.”

“Het vertrouwen wordt steeds geschaad door de eigen coalitie, vooral door de ABOP en de VHP. De burgers zorgen niet voor het wantrouwen. De uitspraken die door de coalitie worden gedaan zorgen ervoor dat het vertrouwen geschaad blijft”, zegt Roche.

Volgens hem is dat veel gepraat en geschrijf niet nodig. “Het hebben van vele commissies zal ook geen oplossing zijn. De vraag blijft hoe zul je behalve al dat gepraat een daadwerkelijk uitvoerbaar plan hebben? Je hebt in ieder geval wel leuke foto’s en betaalde commissies gehad, maar geen uitvoerbare oplossing”, aldus Roche.

Resultaat gericht werken

Men wil volgens Roche nu zelf ter discussie brengen, dat ze de gekozen methode van een zwevende koers zullen brengen naar een vaste reële koers..

“President, voor de zwevende koers heeft deze coalitie zelf gekozen”, zegt hij er snel bij.

Maar bij een reële koers zal je de koers moeten dragen, anders gaat de markt naar de “ondergrond”. Ik kan wedden, dat het moeilijk gaat om een vaste koers te dragen tot hij de hoogste waarde heeft bereikt”, zegt Roche.

“Een land moet vreemde valuta hebben en als je die niet in voldoende mate hebt dan zullen al deze platformen niets als resultaat opleveren.

 Het blijft belangrijk om als land valuta te verdienen, als je niet verdient, zul je blijven praten, maar men zal je nooit snappen en altijd vragen waarom, heb je ons nu weer bij elkaar gebracht?”, zegt Roche afsluitend.

GW

error: Kopiëren mag niet!