Minister Levens: “Werkgroep om selectieprocedure geneeskunde te evalueren”

Laatste selectie studenten zeer correct geweest 

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft maandag 17 oktober in het parlement aangegeven, dat de selectie voor de geneeskundestudenten op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) geheel correct geweest is.

Levens zei, dat er een werkgroep komt om de procedure te bestuderen. Zij gaf aan, dat de numerus fixus selectieprocedure een overname is van Nederland. In de samenleving zijn hierover vragen gesteld.

Shanti Venetiaan, voorzitter van het universiteitsbestuur, wees eerder erop dat de selectie niets te doen heeft met discriminatie of voortrekken. De studenten worden toegelaten op basis van hun behaalde cijfers. Daarnaast is de nodige informatie hierover te vinden op de website van de universiteit, aldus de voorzitter tegenover lokale media.

Procedure

Nadat de lijst van geselecteerde studenten gepubliceerd werd door de universiteit, bleek dat het grootste deel daarvan Surinamers van hindoestaanse komaf is. Daarop werd door enkelen erg kritisch gereageerd en aantijgingen van corruptie en discriminatie richting de universiteit uitgesproken. De uitlatingen kregen een nare wending in lijn met de polarisatie die de afgelopen tijd voelbaar is in de samenleving.

Jaarlijks worden er zestig studenten toegelaten. Voor deze studie geldt naast enkele anderen richtingen een numerus fixus selectie procedure. Bij de procedure gelden enkele voorwaarden, zoals voldoendes voor de vakken biologie  natuurkunde, scheikunde en wiskunde bij het eindexamen voor het VWO. De som van deze vier vakken kan eveneens ervoor zorgen dat de kans op selectie hoger komt te staan.

De eerste 30 studenten voor geneeskunde worden op basis van de cijfers geselecteerd en de rest middels het trekken van een lot. 

error: Kopiëren mag niet!