Social media, VHP en dictatuur

Door Rudi Jadnanansing

Inleiding.

Velen van ons beseffen half niet hoeveel social media (SM) ons politiek gebeuren beïnvloedt.

SM is het communicatiemiddel bij uitstek voor het grote publiek en kan vooral jonge, minder kapitaalkrachtige, politieke partijen bij de komende verkiezingen goed helpen. Massameetings zijn duur.

VHP-regeerverantwoordelijkheid dankzij SM

Zonder SM zouden wij nu zeker geen door de VHP gedomineerde regering hebben. 

SM heeft gezorgd voor een op grote schaal professioneel gecontroleerde telling van de stembureaus. Dit zou de VHP, vanwege haar zachtaardig karakter, nooit gelukt zijn. Er is, mede door actief bewuste jongeren, een zeer effectieve controle geweest van het kiesgebeuren.

VHP-regeerverantwoordelijkheid.

Nu heeft de VHP de regeerverantwoordelijkheid. Met het huidige kiesstelsel is het eigenlijk niet mogelijk! In ons kiesstelsel heeft niet elke stem dezelfde waarde terwijl districtsgrenzen langs etnische lijnen lopen. Het deel van ons volk dat niet zo hoog is ontwikkeld stemt hoofdzakelijk etnisch. Hierdoor is de VHP altijd kansloos geweest. Door als echte Srananman een bromki dyari van zijn partij te maken, is Chan Santokhi nu president van de republiek Suriname.

Een tikkende tijdbom.

Voorgaande presidenten hebben nooit de grote presidentiële macht, vastgespijkerd in onze grondwet, willen afzwakken.

President Santokhi is een man van wet en recht en daarom zal in 2025 zeker een verkiezing komen. Hij heeft in “Welingelichte kringen” van zondag 2 oktober (ABC Radio) beloofd dat in 2023 de nieuwe kiesregeling rond zal zijn. Zijn staf is niet extreem briljant in werken met tijd-werkschema’s; Hopen dat er nu toch een keertje iets op tijd gereed komt.

De president van Suriname heeft grote macht; hij zou, zoals vaak voorkomt in het buitenland, zichzelf kunnen benoemen tot president voor het leven. Wie zou hem iets kunnen doen? Niemand mag zich met onze binnenlandse aangelegenheden bemoeien. Hij gaat het niet doen; hij is daar te fatsoenlijk voor. 

Jammer dat onze economie niet draait zoals het moet. Maar nooit is een president eerder in ons land gestart met zoveel ellende. Wie zou het beter kunnen? Naast de megaschulden, duizenden niet producerende ambtenaren, moeilijke coalitiepartners, enz. wordt hij als lastige vliegen belemmerd in zijn functioneren via SM, met fake berichten. 

Wie de regering nu beschadigt in de hoop de verkiezingen te winnen gaat een economische puinhoop overnemen. Geloof dus niet in sprookjes; want die kunnen grimmig zijn. Wie aan de macht komt en beloften doet, moet wel de middelen hebben om die waar te kunnen maken. 

De kans is groot dat wij ooit een spijkerharde, slecht ontwikkelde president krijgen die, ondanks onze natuurlijke hulpbronnen, de economie ruïneert. Er zullen opstanden komen en de president zal ze met grof wapengeweld onderdrukken. Onwaarschijnlijk? Kijkt u maar rond in de wereld! Als wij in onze grondwet de macht van de president niet goed regelen, hebben wij een tikkende tijdbom die eindigt in dictatuur!

De First Lady

Een populaire schietschijf bij de VHP is onze First Lady. De SM schildert haar systematisch af als een vrouw die gretig graait naar “functies” bij de overheid; voornamelijk om extra verdiensten te hebben. Ook wordt ze uitgemaakt voor niet erg slim, minder goed opgevoed en die “niet weet hoe het hoort”. Toevallig ongunstig uitgevallen foto’s worden rijkelijk van fake teksten voorzien en professioneel uitgestrooid over de SM. Ik ben haar terloops wel eens tegengekomen en ze heeft op mij altijd een beschaafde indruk gemaakt. Maar de SM hebben mij, ervaren waarnemer, een beetje aan het twijfelen gebracht. Ik gaf haar echter in ieder geval het voordeel van de twijfel. 

Tap a bankstel.

Gelukkig zag ik een interview van haar in het programma: “Tap a bankstel”. Daar zag ik een slimme ondervrager en een ambitieuze, intelligente, hooggeschoolde Surinaamse vrouw met meerdere academische graden die precies weet wat ze wil en haar leven en carrière heeft uitgestippeld.

Ze is artistiek, heeft gevoel voor humor en ze ontwerpt haar eigen kleren waardoor ze geen klant schijnt te zijn van grote modehuizen. 

Ik adviseer u, om zelf te kunnen oordelen, en de beelden te zoeken op YouTube.

Het kan zijn dat individuen om welke reden dan ook, de First Lady en daarmee de VHP willen schaden. Dat is hun democratisch recht. Maar er zit wel een vorm van lafheid in. Je pleegt karaktermoord. Je schaadt niet alleen de vrouw van de president, maar je minacht daarbij ook een progressieve Surinaamse vrouw zoals vele anderen die nu “full speed” intellectueel in opmars zijn. Een vrouw die vanwege haar opleiding en drive zeker nuttiger ingezet mag worden dan als lintjesknipster alleen. Vrouwen komen met andere perspectieven en zorgen voor diversiteit in hogere functies.

error: Kopiëren mag niet!