Guyana heeft Suriname bij de ballen, zonder zaaizaad uit Guyana verhongert Suriname!

Er dreigt een humanitaire ramp als deze regering, vooral als Potros Santokhi en minister Sewdien nu geen verantwoordelijkheid dragen voor wat er gaande is en niet goed prioriteren. De rijst op uw eettafel zal zo duur worden, dat u die niet meer kunt betalen. Als Guyana morgen alle smokkel van zaaizaad naar Nickeriaanse boeren stillegt (immers het is illegaal wat er gebeurd) is het gebeurd met de voedselvoorziening in Suriname, en breken er rellen uit in Suriname en gaat deze regering het land uit vluchten. Het ergste is, dat de Nickeriaanse boeren de noodklok al enige tijd luiden maar niemand luistert. Net als de dode baby’s in het AZP zullen u en uw kinderen aan de eettafel verhongeren.

De geest van Bruma teistert na de Surinaamse suikerindustrie nu de Surinaamse rijstindustrie

De afgelopen dagen is er een aantal belangrijke news items naar buiten gekomen. Bij enkele collega media-zenders hebben twee belangrijk heren, Soedesh Jairam (directeur LVV) en de heer Harinanan Oemraw (belangenbehartiger Padie boeren Nickerie), de noodklok geluid.

Beide heren, gepokt en gemazeld in de Nickeriaanse rijstsector, geven een aantal belangrijk zaken aan die ik voor u opsom zodat u de ernst van de zaak in een oogwenk kunt begrijpen:

  1. Het zaaizaad van de Surinaams rijst, rijst dat in Nickerie wordt geplant, wordt met medeweten van deze regering, de minister van LVV, minister van Justitie en de president, gesmokkeld en dus illegaal het land in gebracht.

Rijst Instituut Adron, de deskundigen die daar werken, hebben al enige tijd aangeven dat ze zelf niet voldoende zaaizaad kunnen produceren, en dus zijn de arme rijstboeren van Nickerie gedwongen om hun zaaizaad uit Guyana te smokkelen om hun broodwinning in stand te houden en het land te voorzien van rijst, een van de eerste levensbehoeften van Suriname. Als de Nickeriaanse rijstboer niet aan zaaizaad kan komen uit Guyana dan wordt de rijst die u iedere dag eet waarschijnlijk 1000% duurder en dus onbetaalbaar.

Wat als Guyana beslist om de zaaizaad export en smokkel aan Suriname stop te zetten aan Suriname, omdat het sowieso illegaal is, Suriname Tigri terug wil en of de visvergunningen niet wil afgeven aan Guyana? Juist u begrijpt het…. Guyana heeft Suriname bij de ballen en kan er anytime in knijpen zo hard ze wil. Met een flinke knijp van Guyana is het afgelopen met de rijstsector in Suriname. Allemaal, omdat de voorgaande Surinaamse regeringen, en ook deze regering, haar prioriteiten niet op orde hebben. Men heeft nooit gewerkt aan de structurele oplossing voor het zaaizaad probleem, ook deze regering niet. Nu Guyana internationaal (bij Google Maps enzovoorts) Tigri keihard opeist, evenals de visvergunningen, is de minister van BIBIS nergens te bekennen.

Buitenlandse snoepreisjes en geblaat als Caricom en andere onnodige voorzitterschappen hadden prioriteit. De rijstproductie, zodat u een betaalbare maaltijd kunt betalen voor uw gezin, dat was niet belangrijk genoeg.

  1. Omdat het zaaizaad uit Guyana nu gesmokkeld wordt, weet niemand hoe het zit met de kwaliteitscontrole op het gesmokkelde zaaizaad. Ik ga er eenvoudig vanuit, dat de Guyanezen “rommel zaaizaad” leveren aan de Nickeriaanse boeren en niet hun A-kwaliteit. De Nickeriaanse boer heeft geen uitweg, want de eigen regering laat ze in de steek! Dus ook de oogst zal van mindere kwaliteit zijn en als gevolg daarvan krijgt de arme boer ook een lage prijs voor haar padie. Een ander gevolg is, dat de rijstexport van Suriname hierdoor klappen krijgt op de internationale rijstmarkt, het marktaandeel van Suriname verslechterd door een slechte naam, en de ramp is compleet. Zo blijft de geest van Bruma (die de suikersector de nek om heeft gedraaid) nu ook de rijstsector tergen.
  1. De kostprijs van een baal padie is volgens de Nickeriaanse boer ongeveer 750 SRD, terwijl de minister van LVV vindt dat het te duur is en de prijs ergens rond de 600 SRD moet liggen. De minister van LVV, Sewdien, vertoont met deze uitingen trekjes van oude Stalinistische prijscontrole doctrines. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gevolgen van de importinflatie, als gevolg van olie-importen, op de kostprijs van de boeren en de pellerijen. Immers dure olie betekent hogere kosten voor de hele rijstproductie waardeketen. Dus meneer Sewdien, ophouden met onzin bedenken en als policy voordragen. Het lijkt tijd dat u net als min van Financiën ook opstapt en het overlaat aan de minister van Alles, BIBIS!

Conclusie:

Voor onze ogen voltrekken zich twee verontrustende ontwikkelingen:

Als er niet 100% focus komt van Potros Santokhi en minister Sewdien van LVV, van deze regering/parlementariërs, op wat er allemaal gaande is in de rijstsector dan kan zich een humanitaire ramp voltrekken in Suriname. De Nickeriaanse boer zal geen betaalbare rijst kunnen produceren voor lokale consumptie en vooral niet de kwaliteit kunnen garanderen voor de exportmarkt, gevolg is dat Suriname wederom een van de weinige ganzen met de gouden eieren de nek gaat omdraaien en de geest van Bruma weer zegeviert.

Guyana kan de Surinaamse samenleving helemaal ontwrichten, killen en of destabiliseren, als ze vandaag, nu, morgen, optreden tegen alle zaaizaad smokkel. De Surinaamse rijstsector is dan met 1 druk op de knop door de Guyanezen kapot gemaakt.

Melvin Bouva, zou een mala (bloemenkrans) moeten krijgen van de VHP-voorzitter voor het feit, dat hij als parlementariër deze regering en met name de VHP scherp houdt. Bouva zou VHP’er moeten worden, hij is geen vijand van de VHP, maar een grote vriend, en vooral een grote vriend van het volk. Aan de VHP-parlementariërs heb je geen bal. Die blaten voor eigen parochie en zitten zelf met hun vingers in verschillende potjes honing.

Bouva heeft, door het tumult dat ontstond, na zijn openbaringen inzake het reçu-schandaal, er mede voor gezorgd dat al het verdwenen geld (als gevolg van gesnurk op ministerie van Financiën) nog sneller teruggehaald is, de doofpot werd opengetrokken en er was plotseling prioriteit. Nu Bouva het visvergunningen-schandaal aanzwengelt met harde bewijzen, blijkt ook hoe hard Guyana kan knijpen in de ballen van Suriname. En dus bewijst Bouva de VHP, de Nickeriaanse rijstboer, de complete Surinaamse rijstsector, u aan uw rijsttafel vanavond, wederom een grote dienst.

Zoals het er nu voor staat is de keiharde realiteit de volgende: de toekomst van Suriname, van de Surinaamse rijstsector is niet in handen van Potros Santokhi, ook niet in handen van minister van LVV Sewdien, zeker niet in handen van deze op buitenlandse reizen geilende regering, maar zijn de ballen van Suriname, de toekomst van de Surinaamse rijstsector, het inkomen van de Nickeriaanse rijstboer en de prijs van rijst die u vanavond gaat eten, in handen van Guyana, in handen van meester strateeg Bharrat Jagdeo.

Ps: ik zal dit artikel niet in het Engels vertalen voor de Guyanese pers, dat doen ze zelf wel!

Dr. Ashwin Ramcharan RO

error: Kopiëren mag niet!