Kaartenoorlog Surinaamse en Guyanese autoriteiten

Juiste kaart van Suriname gaat viraal 

“De juiste kaart van Suriname” gaat de afgelopen dagen viraal op social media, met name Facebook. De kaart wordt flink gedeeld op het platform. De kaart werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) geplaatst als reactie op een publicatie van de Guyanese president. 

De bedoeling van de Guyanezen was eerder om hun eigen dispuut met Venezuela aan te pakken, maar ook een Surinaams deel wordt daarbij door de buren opgeëist. Het gebied tussen de Boven-Corantijnrivier en de Coeroenierivier wordt duidelijk als Surinaams gebied aangegeven. Dit gebied staat bekend als Tigri. Guyana noemt dit gebied New River Triangle en beschouwd het als haar eigen. 

Dispuut

Het dispuut is ontstaan bij de bepaling van de grens tussen Suriname en Guyana. De grens wordt gevormd door de Corantijnrivier die in zijn geheel aan Suriname behoort. Guyana gaat ervan uit dat de Coeronie- en de Kutaririvieren de voortzettingen zijn van de Corantijnrivier. In werkelijkheid is het de Boven-Corantijn die de Guyanezen de New River noemen. De Guyanezen hebben de positie overgenomen van de Britten die tijdens de koloniale periode de Coeronie als grens hadden aangegeven. Sinds 1969 wordt het gebied bezet gehouden door Guyanese troepen. 

In 1971 zijn er op Trinidad onderhandelingen geweest tussen de toenmalige Surinaamse premier Jules Sydney en de Guyanese leider Burnham. Vanaf toen is het een erkend dispuut. De twee landen kwamen overeen dat het gebied gedemilitariseerd zou worden. Echter daar hebben de Guyanezen zich nooit aan gehouden. Tot de dag van vandaag zijn er Guyanese troepen gestationeerd in het gebied. Internationaal wordt het gebied steeds vaker als Guyanees territorium aangekaart en jarenlang zijn er geen noemenswaardige pogingen gedaan vanuit Suriname om het gebied te her claimen. 

De Guyanese president onthulde vorig week een kaart van Guyana waarop het Tigri-gebied als Guyanees territorium is aangegeven. Opmerkelijk is, dat op Guyanese social media pagina’s er gediscussieerd wordt over het al dan niet behoren van de “New River Triangle” aan Guyana. De meningen onder de Guyanezen zijn duidelijk verdeeld. 

Sinds er vanuit de regering werd bekendgemaakt, dat er plannen zijn voor een brug tussen Guyana en Suriname komt de grenskwestie steeds vaker ter sprake in de Surinaamse samenleving.  

error: Kopiëren mag niet!