10 oktober “Dag van de Marrons”

De ‘Dag van de Marrons’ is een belangrijke herdenkingsdag voor de marrons in Suriname en in Frans-Guyana. Vanaf 1974 herdenken en vieren de marrons jaarlijks op 10 oktober de succesvolle strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid. 

Sinds 2010 is “Dag van de Marrons” een nationale feestdag in Suriname. Op 10 oktober 1760 sloten de koloniale machthebbers een vredesverdrag met de Aukaners onder leiding van Granman Araby. Twee jaar later volgde het vredesverdrag met de Saamaka aan de Surinamerivier. Met de Matawai werd de uiteindelijke vrede getekend in 1769.

Deze vredesverdragen kwamen er op neer, dat de koloniale overheid en de ,arrons elkaar voortaan met rust zouden laten. De marrons werden als vrije mensen erkend. Ze zouden de plantages niet meer aanvallen en nieuw weggelopen slaven werden uitgeleverd aan hun meesters. De koloniale overheid erkende niet alleen de vrije status van de marrons, maar ook hun woongebieden en hun gezagsstructuur. De verdragen brachten geen volledige rust in de kolonie, omdat slaven bleven weglopen. Zoals de Cottica marrons, die naar hun heldhaftige leiders Aluku of Boni werden vernoemd. Zij sloten pas vrede in 1791.

De herdenking en viering van “Dag van de Marrons” op maandag 10 oktober zal zich concentreren op en rond het Onafhankelijkheidsplein. Er is een grootse culturele manifestatie gepland. Vicepresident Ronnie Brunswijk zal er een toespraak houden. 

SS  

error: Kopiëren mag niet!