Ambtenarenregistratie moet loonsom verminderen

De ambtenarenregistratie als onderdeel van het Public Sector Reform (PSR) –programma beoogt de loonsom van de overheid substantieel omlaag te brengen. Op dit moment maakt de totale loonsom van de overheid 14% uit van de BBP (Bruto Binnenlands Product).

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, die donderdagavond 6 oktober, ook aanzat bij een persconferentie van president Chandrikapersad Santokhi, zei dat de ambtenarenregistratie tot nu toe heel goed loopt. 

Bij de hervorming van de publieke sector gaat het volgens de minister om goed zicht te krijgen van verschillende aspecten van het ambtenarenbestand. Hij merkte op, dat mensen niet meer in leven zijn of in het buitenland wonen en zelfs niet eens weten dat ze landsdienaar zijn. 

Bij de ambtenarenregistratie kunnen personen zich ook opgeven als zij gebruik wensen te maken van het stimuluspakket voor vroegtijdige uittreding. Als het huidig tempo van registratie zo blijft denkt de minister dat binnen anderhalve maand de meeste ambtenaren zullen zijn geregistreerd. 

De ambtenarenregistratie is per 1 oktober begonnen en duurt tot 31 december. Daarna zal er goed zicht zijn op hoeveel ambtenaren vroegtijdig uit dienst willen treden.

Uit gegevens van het Centraal Bureau Mechanische Administratie (CEBUMA) van het ministerie van Financiën en Planning blijkt, dat in juni dit jaar aan ongeveer 60.000 personen salarissen zijn uitbetaald. Het gaat om een bedrag ruim SRD 560 miljoen. Hierin zit niet inbegrepen de 8% loonsverhoging die per 1 juli daarna was overeengekomen met de landsdienaren vakorganisatie.

SS

error: Kopiëren mag niet!