“Wat een line up!” – Binnenlandse reisjes het nieuwe normaal binnen de regering

Het wordt een drukte van jewelste vandaag, vrijdag 7 oktober, in Nickerie. Telesur zal haar glasvezelkabels aanleggen in bepaalde delen van het district, zo heeft ze dat eerder ook gedaan in andere delen van het land.

De glasvezelkabels zullen ervoor moeten zorgen, dat de burgers en de bedrijven in het district van beter en vooral sneller internet worden voorzien. Wat frappant in deze is, is niet de aanleg van de glasvezelkabels, maar de presidentiële delegatie die helemaal naar Nickerie zal reizen om een toespraak te gaan houden naast het feit dat de districtscommissaris van het district, de directeur en de president-commissaris van Telesur dat ook al zullen doen.

Het gaat om een project dat al meer dan twee jaren in verschillende delen van het land wordt uitgevoerd. 

In mijn buurt zijn ze ook geweest om glasvezelskabels te plaatsen, maar de president en de vicepresident hebben daar nooit een toespraak gehouden. Moeten we voor dit soort binnenlandse reisjes nu een hele presidentiële delegatie afvaardigen of kon de burgermoeder van het district het niet alleen? Ze is toch hoofdverantwoordelijke van haar district?”

Het grappige ervan is, dat deze regering huizen ver zat te schreeuwen over de leningen die genomen werden door de vorige regering, nu neemt deze zelfde regering het initiatief om met een hele delegatie de lancering te gaan doen van een project dat gefinancierd is tijdens de vorige regering door een lening bij het Chinese bedrijf Huawei. Wat in principe belangrijk zou zijn om te vernemen van de president of de directeur van Telesur, wie voor de gemaakte kosten van deze lening zal moeten betalen. Wij hebben begrepen dat het om een lening gaat van ruim USD$ 200 miljoen die via de Chinese Exim Bank aan de staat suriname die op haar beurt het heeft doorgeschoven naar Telesur.

Is het weer de normale burger die straks een hoger bedrag voor zijn of haar internetrekening moet gaan betalen? Het idee van de glasvezelkabels is goed, maar duidelijkheid over wat de burgers te wachten staat is ook van eminent belang.

Ze moeten de Nickeriaan ook vertellen dat het niet gratis is en hoeveel procent het goedkoopste tarief zal zijn op hun gemiddelde loon.

Aan de andere kant is het ook niet nodig, dat er op deze wijze omgegaan wordt met de gelden van de belastingbetalers. Alle gelden die nu gebruikt worden voor de accommodatie van deze leden van de delegatie komen uit de belastinggelden en daarmee mag gerust ook wat meer rekening worden gehouden. Er zijn immers betere dingen om het geld aan te besteden. De districtscommissaris kon het woord namens de regering voeren, aan de binnenlandse reizen hangt toch ook een kostenplaatje.

EZ-minister van aardappelen en uien.

Behalve het verhaal van de line up bij de glasvezelkabels is het verhaal van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) ook een van de situaties waarbij je je nou echt afvraagt of de minister geen andere kwaliteiten voor wat betreft economische doeleinden bezit?

Het verbaast burgers iedere keer, dat bepaalde ministers bepaalde handelingen plegen. De minister laat het beleid, dat ze eigenlijk zou moeten voeren om ervoor te zorgen dat alle burgers goedkoop hun producten in de supermarkten kunnen kopen, en gaat naar het district Nickerie om met haar delegatie het woord te voeren bij een goederenverkoop dag van importeurs.

Het zijn dan niet eens producten die we zelf als land produceren.

Zie hier ook weer de kosten van de zogenaamde binnenland reisjes die weer gedekt zullen worden door de gelden  van de belastingbetalers. Het is een goed idee om de spullen wat goedkoper aan de man te brengen, maar hebben we daarvoor echt een hele delegatie nodig? Moeten zij daarvoor toespraken gaan houden, men zou zich moeten schamen.

Er werden voorheen door exponenten van de VHP heel wat bijnamen, zoals aardappelen- en uien-man geroepen naar de toenmalige vicepresident Ashwin Adhin, die zich daarmee bezighield, maar nu gebeurt er niet veel beters dan wat zich voorheen al heeft afgespeeld.

Het lijkt erop, dat de minister van Economische Zaken de hoge kwaliteit om het ministerie op een hoger niveau te draaien mist. Dat kan, want ze heeft nooit een bedrijf gedraaid, ze heeft misschien wel roti gebakken, maar dan was het voor eigen gebruik.

Het valt niet goed te praten, dat de regering continu delegaties afvaardigt om op kosten van de staat een heleboel activiteiten die niet in het verlengde van het beleid van de regering staan, uit te gaan voeren en op zo een wijze kosten maken, die de belastingbetaler zal moeten betalen aan het eind van de maand.

Joan B.D.

error: Kopiëren mag niet!