Ordening botenverkeer op Marowijnerivier neemt aanvang

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), onderneemt actie in samenwerking met de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), om ordening te brengen in het botenverkeer op de Marowijnerivier.

Deze ordening is een uitvloeisel van de River Council vergadering, die na zo’n vier jaren weer werd gehouden op 28 juli dit jaar. De River Council is een mechanisme dat onder andere uitvoering geeft aan de gezamenlijke verklaring tussen Suriname en Frans-Guyana inzake het gezamenlijk beheer van de Marowijne- en de Lawarivier alsook de gemeenschappelijke ontwikkeling van het grensgebied. Issues die spelen in het grensgebied worden aangepakt door middel van werkgroepen.

Registratie en keuring vaartuigen

Verder is de ordening ook ingegeven door nieuw beleid per 1 januari 2023 door de regering van Frans-Guyana, voor boten die vanuit Suriname op haar grondgebied aanmeren. Hiervoor is het belangrijk dat vaartuigen geregistreerd zijn en gekeurd worden. De werkgroep ‘management van de rivier’ heeft onder andere als een van de opdrachten de registratie en keuring tot stand brengen van de vaartuigen op de Marowijnerivier. Deze registratie en keuring zal plaatsvinden in de periode van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober van 08:00-16:00 uur te Shell Albina, Politie Post Albina en het Nationaal Leger.

Er zal voorafgaand aan de registratie een informatievergadering worden gehouden op vrijdag 14 oktober van 18:00-20:00 uur in het Sport en Recreatie Centrum Albina. Het doel is de boothouders en alle relevante overige personen voldoende te informeren en mogelijke vragen te adresseren. 

De River Council, getrokken door het ministerie van BIBIS, heeft de vier prioriteitsgebieden gezamenlijk beheer van de rivier, milieu, veiligheid en het verstevigen van samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, cultuur, sport en toerisme.

error: Kopiëren mag niet!